První práce se před pár dny rozjely v lokalitě mezi ulicemi Máchova a Bezručova. Stavbaři nejdříve začali vytrhávat staré asfaltové a polorozpadlé chodníky, které nahradí zámková dlažba. „Zároveň bude doplněno veřejné osvětlení a obnoven mobiliář, tedy lavičky a odpadkové koše," upřesnil novojičínský starosta Jaroslav Dvořák.

Hlavním cílem regenerace je zlepšit vzhled sídliště a samozřejmě podmínky pro bydlení. Proto se místní dočkají nové zeleně a parkovacích míst a inovace se dočká i mobiliář a dětská hřiště. Plán počítá s pracemi v šesti etapách do roku 2016. „K záměru přeměny sídliště se mohli občané města vyjádřit v anketě, své připomínky mohli vznášet i na veřejném projednávání projektu loni v listopadu. V roce 2012 požádalo město ministerstvo pro místní rozvoj o dotaci na první etapu regenerace," řekl dále starosta. O tento druh dotace je mezi městy obrovský zájem, přesto Nový Jičín ukrojil na první část oprav čtyřmilionový krajíc. Celkové náklady přitom počítají s částkou jen o půl milionu vyšší.

Anketa: lidé chtějí parkoviště

Pokud nenastanou komplikace, první etapa skončí letos v polovině listopadu, druhá by měla proběhnout do konce roku 2013. Ještě předtím, v průběhu února, podá radnice žádost o další dotaci. V této části počítá projekt s realizací parčíku s hrací plochou pro děti, jehož součástí budou dva malé kopečky na zimní bobování. „Z ankety i diskuze s občany vyplynulo, že je trápí nedostatek parkovacích míst, a tak chceme postavit i nové parkoviště," doplnila Kateřina Nehasilová z odboru majetku, rozvoje a investic.