„Cílem této revitalizace je podpora zahájení korytotvorných procesů v rámci cílené eroze břehů, a tím pozvolné vytváření meandrů toku. Tento vývoj přitom bude probíhat v řádech několika desetiletí," uvedl k akci Miroslav Janoviak, investiční ředitel Povodí Odry. Nový stav a vývoj toku i jeho okolí pak bude příznivě působit pro rozvoj vegetace, hnízdění ptáků a revitalizaci krajiny.

Stavba zahrnovala kácení stromů v místech určených pro cílenou erozi břehů či výstavbu 12 usměrňovačů proudu vetknutých do břehu. „Ty jsou tvořeny z kmenů pokácených stromů, přičemž horní část usměrňovačů je tvořena vykácenými vrbami doplněnými vrbovými proutky. Předpokládáme přitom, že toto vrbové dřevo zakoření a stane se živou částí usměrňovače," upřesňuje Janoviak s tím, že v lokalitách předpokládaného vytváření meandrů je navržena náhradní výsadba několika stovek stromů a keřů.

Práce za zhruba dva miliony korun byly zahájeny letos v únoru. Stavební část je již ukončena a do konce listopadu bude provedena zmíněná výsadba.