Konec měsíce června je startovní čárou pro spuštění rekonstrukce dosud neopravených úseků silnice číslo II/480 v Kopřivnici. Kraj, který opravy zaštiťuje, přidal do komplexních oprav také dva mosty, konkrétně takzvanou myší díru nedaleko hypermarketu Tesco a most přes Kopřivničku poblíž tamního házenkářského hřiště.

Kopřivnická rekonstrukce je součástí krajského projektu nesoucího název Silnice 2015 7 staveb. Ten podle informací vedení Moravskoslezského kraje zahrnuje opravu několika jemu patřících komunikací v okresech Nový Jičín, ale také Frýdek-Místek nebo v Opavě.

Rekonstrukce a modernizace silnice číslo II/480 Kopřivnice-Štramberk je dokončení úseků, jež nebyly opraveny před dvěma lety. „Tehdy se rekonstruovaly brýle u sjezdu na kopřivnickou průmyslovou zónu," připomněla tisková mluvčí města Kopřivnice Lucie Petříčková.

Nový povrch pro odhlučnění

Letos je na řadě oprava průtahu celým městem Štramberk ve směru od obce Ženklava až po tamní restauraci U Palárny. V Kopřivnici se práce dotknou úseku od Komerční banky až po okružní křižovatku v Lubině, kromě již opraveného mostu přes železniční trať. „Stejně jako před dvěma lety bude starý povrch odfrézován a nahradí jej nový živičný koberec s výrazně lepšími hlukovými a valivými parametry. Mosty čeká, kromě nových povrchů, rovněž výměna mostních konstrukcí, ložisek a zábradlí," uvedla kopřivnická mluvčí, s tím, že celkové náklady činí zhruba 46 milionů korun.

Na přípravě projektu spolupracovalo město Kopřivnice, které současně s úpravou mostů zrekonstruuje přechod vedoucí od sídliště Sever přes hlavní komunikaci směrem k autobusovému nádraží. Následovat bude také autobusová zastávka u Komerční banky. „Přechod bude upraven tak, aby odpovídal současným normám a zvýšila se bezpečnost přecházejících chodců. Budou upraveny nástupní plochy chodníků, osazeno nové osvětlení a vybudován středový ostrůvek. U zastávky dojde k výškové úpravě nástupní plochy, aby se snížil rozdíl mezi chodníkem a hranou autobusů. To výrazně pomůže lidem s handicapem i maminkám s kočárky," konkretizoval Martin Lapčík z odboru rozvoje města. Rekonstrukce přechodu vyjde městský rozpočet zhruba na milion korun a na úpravu zastávky je vyčleněno 400 tisíc.

Rekonstrukce bude probíhat postupně, vždy na jedné polovině vozovky, doprava bude svedena do jednoho jízdního pruhu a řidiči musí počítat se světelnou signalizací.