Rekonstrukcí Ringhofferovy vily v parku Edvarda Beneše v centru Kopřivnice se na svém posledním jednání zabývali také městští zastupitelé. Celkové náklady plánované na opravu historického objektu totiž překročily částku jednadvaceti milionů korun, které byly pro tuto událost vyčleněny v rozpočtu města pro letošní rok.

Zastupitelstvo tak muselo rozhodnout, zda renovaci dofinancuje z rozpočtu pro rok 2018, a to v předpokládané výši dalších 7,6 milionu korun.

„Bohužel se nám v poslední době nedaří ve výběrových řízeních dosahovat cen předpokládaných v projektech. Je to jednak z důvodu nárůstu cen stavebních materiálů a jednak firmy mají bohužel také velké problémy se zajištěním pracovních sil.

To jsou všechno vlivy, které mají dopad na to, že se nepodařilo vysoutěžit cenu, která by odpovídala našim plánovaným finančním prostředkům. Nicméně si myslím, že ta cena je objektivní,“ uvedl starosta Kopřivnice Miroslav Kopečný.

Projekt na kompletní rekonstrukci Ringhofferovy vily počítá například s opravou fasády, sanací suterénu, rekonstrukcí venkovní kanalizace a vnitřních rozvodů, s vybudováním nové vodovodní přípojky a dále s terénními úpravami, a to včetně přístavby nového schodiště ke stávajícímu objektu.

Podle slov kopřivnického starosty stojí za vysokou cenou projektu také fakt, že chtějí v interiéru i exteriéru vily zachovat co nejvíce stávajících architektonických prvků.

„Je potřeba provést finančně náročné renovace okenic, vnitřních a vnějších štukových prvků, vzorových parketových a podlahových krytin nebo původních keramických obkladů,“ popsal nezbytné práce Miroslav Kopečný a dodal, že celkovou cenu díla oproti původním plánům navýšila rovněž i související rekonstrukce venkovních prostor u vily.

HOTOVO MÁ BÝT V BŘEZNU PŘÍŠTÍHO ROKU

„Vzhledem k tomu, že dokončení stavebních prací je naplánováno až na březen příštího roku, navrhujeme, abychom z této akce udělali přecházející akci. V letošním roce by se vyčerpaly finanční prostředky, které máme naplánovány, a v příštím roce bychom tuto investici dokončili, protože se bude jednat převážně už jen o interiérové práce, které je možné doladit v zimním období,“ vysvětlil zastupitelům starosta města.

Po rekonstrukci bude historická vila v centru Kopřivnice sloužit především jako reprezentační prostor pro město, v níž nebude chybět ani obřadní síň.

K tomuto bodu vystoupil na předprázdninovém zastupitelstvu místostarosta města Stanislav Šimíček, který upozornil zastupitele na to, že schválením projektu významně vstupují do rozpočtu města na příští rok. Zároveň připustil, že ho cena celé investiční akce zaráží.

„Tím to nechci nějak shazovat. Tu budovu jsme koupili a potřebujeme ji opravit, aby byla reprezentativní,“ řekl na zastupitelstvu Stanislav Šimíček. Poté ještě zdůraznil, že jsou v Kopřivnici i další oblasti, které si žádají nemalé finanční prostředky města, a jako příklad uvedl parkování ve městě, včetně toho na sídlišti Sever, které se dlouhodobě potýká s nedostatkem míst pro parkování.

Projekt rekonstrukce Ringhofferovy vily se ale nakonec u většiny zastupitelů setkal s úspěchem, podpořilo ho celkem sedmnáct komunálních politiků, pouze dva se při hlasování zdrželi.