Čtyřicet bytů chce investor postavit v ulici Trlicova u řeky Jičínky, v místě, kde dříve byla mateřská škola. Místní obyvatelé ale mají obavy, že luxusní bydlení rezidenčního typu zhorší život v jejich lokalitě.

Předně se jim nelíbí, že se má v bývalé zahradě školky vykácet téměř třicet stromů. Obavy, nutno dodat že zcela legitimní, mají také z navýšení dopravy. Ta je zde nemalým problémem už nyní. Petici za udržitelné podmínky života občanů ve stávající zástavbě v souvislosti s novým záměrem developera KS Residential Properties podepsalo více než 400 lidí.

VÝŠKOVÁ REGULACE

KS Residential Properties má záměr postavit na svém pozemku, který firma koupila od města, dvě pětipodlažní budovy o čtvercovém půdorysu s podzemními garážemi pro 43 vozidel. Výška domů, signatáři petice také kritizována, má být o 1,3 metru vyšší než sousední bytový dům. Regulace výšky pro stavby v této části města není.

„Chceme do této lokality vstoupit citlivě a reagovat na zástavbu, která je kolem. Bereme tak za výškovou metu protější bytový dům, který je zakončen mansardovou střechou a s touto stavbou nové objekty vyrovnáváme,“ řekl na nedávném veřejném projednání i na městském zastupitelstvu architekt Miroslav Pospíšil z olomouckého atelieru-r, který projektuje rezidenci Trlicova.

Den poskytovatelů sociálních služeb uspořádalo město Nový Jičín již poosmé.
OBRAZEM: Náměstí v Novém Jičíně patřilo dobrým duším

Nyní se největší diskuze vede kolem plánovaného vykácení 29 stromů a záboru zeleně za bytovým domem Trlicova 10 v majetku radnice.

„Naše organizace byla překvapená, k jak masivnímu kácení zde chcete přistupovat. Konkrétně nám jde o to, aby zůstala zachována v maximální míře linie, která vede souběžně kolem toku řeky Jičínky. Kdyby šel projekt upravit tak, aby se tam zachovaly stromy, to by se nám líbilo,“ řekl na radnici Lumír Kuchařík, z Českého svazu ochránců přírody.

Ekolog také poznamenal, že řada odůvodnění pro vykácení konkrétních dřevin je nesmyslných.

„Kácení stromů je nešťastné, respektive jeho rozsah, my jsme se v tom smyslu i vyjádřili. Nicméně město jako samospráva nerozhoduje o tom, jestli se ty stromy budou kácet nebo ne. Rozhoduje ale odbor životního prostředí v režimu státní správy, takže jsou nezávisle jakoby na nás. Budeme se snažit snížit počet kácených stromů,“ přislíbil místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka (SZ).

Kritika občanů se také nese na zmíněnou zeleň a další plochy za bytovým domem sousedící s pozemky investora. Během prezentace byly i tyto parcely zakresleny do projektu investora, přitom patří radnici a stále ještě o nich není definitivně rozhodnuto.

Ilustrační fotografie.
Řidiči musí v Odrách počítat s dalšími komplikacemi

„Proč máte v projektové dokumentaci zabrané i pozemky města, o kterých ještě nebylo v orgánech města rozhodnuto? Já bych si tedy nedovolila zakreslit si do mého projektu cizí pozemky,“ řekla na veřejném jednání jedna z místních obyvatelek. „My na pozemku města neplánujeme zástavbu,“ oponoval architekt projektu.

ZELEŇ ZŮSTANE?

Zakreslené parkoviště místo zeleně mělo prý být k dispozici pro širokou veřejnost a vjezd do podzemních garážích a další obslužné prvky rezidence prý je možné posunout na pozemky investora. Ovšem třeba na úkor dalších pokácených stromů.

Co se týče ale pozemku pro zmíněný vjezd a podobně, zastupitelé již schválili záměr směny pozemků, který nyní bude uveřejněn na úřední desce.

Lidé, kteří v místě bydlí, ovšem nechtějí o jediný kus zeleně přijít.

Výcvik ve vyprošťování letadel na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově.
Letadlo v Mošnově sedlo na břicho. Vyprošťovali ho specialisté ze zahraničí

„My se budeme dívat z našeho domu, jak si děti u sousedů hrají a naše děti tu zeleň vůbec nemají?“ ptala se řečnicky další místní občanka. Jak přiznal na veřejné jednání starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD), situace na Trlicové ideální není.

„Zeleň je pro nás také důležitá, určitě bychom nechtěli, aby tato lokalita o zeleň přišla. Je to otázka kompromisu. Zatím tam nic nestojí, nic není rozhodnuté, ale vnímám, že se vám může do budoucna zhoršit prostředí k životu a budeme se bavit o nějakém zlepšení. Tento projekt nás upozornil na to, že tato lokalita je zapomenuta. Vaše lokalita byla opomenuta, uznávám,“ řekl starosta.

Podle posledních informací má byt nakonec kus zelené plochy za obytným domem zachován a třeba se tak místní, čemuž by mohly slova starosty nahrávat, dočkají v budoucnu i zvelebení.

Součástí slavností města a oslav 300. výročí narození generála Ernsta Gideona von Laudona, které se konaly 8 a 9. září 2017 v Novém Jičíně, byla i ukázka historické bitvy ze sedmileté války.
Nový Jičín pohltily městské slavnosti

DOPRAVNÍ PROBLÉMY

Velký otazník a zároveň obavy panují nad dopravou během výstavby i po ní. Přístup na pozemek bývalé školky není zdaleka ideální a plně naložené nákladní vozy mohou situaci ještě více zkomplikovat. Už nyní je zde navíc značný problém s parkováním.

„Podnik Autopal (dnes Hanon Systems pozn.red.) nás těžce zatěžuje a vy nám tam chcete postavit čtyřicet bytů! Nemyslím si, že jeden byt bude mít jedno auto. To nebudou levné byty. Už teď nejsem schopná ve tři hodiny vyjet,“ upozornila Jarmila Kiralová, která bydlí s rodinou v domě v těsné blízkosti plánované rezidence.

Ta zároveň upozornila na to, že současná cesta k pozemkům investora i přístup k nim jsou naprosto nevyhovující a sama má obavy, že provoz během výstavby bytových domů může mít negativní vliv na statiku její nemovitosti.

Ilustrační foto
Z novojičínské nemocnice maminky mohou domů odcházet dříve

Architekt k těmto připomínkám sdělil, že doprava se má během přibližně rok až rok a půl dlouhé výstavby, navýšit o 3 procenta a poté se má vrátit do normálu. Tomu ale místní nevěří.

„Má město zpracovanou studii statické a dynamické dopravy? Pokud ji nemá, žádáme město, aby, než rozhodne o pozemcích a dalších vyjádřeních v rámci koordinovaného stanoviska, studii na tuto lokalitu Dolního předměstí a Trlicovy ulice udělalo,“ přednesl na veřejném projednání Josef Rychtárik, jeden z hlavních kritiků developera.

„Doprava je tam složitá, ale nebavíme se jen o vaši ulici Trlicově. Souhlasím s tím, že studie je tam potřebná, takže ji uděláme,“ dostal ihned odpověď od starosty Dvořáka.

Snímek z představení bojových vozidel vyráběných  šenovským podnikem VOP CZ ve spolupráci se společností NIMR Automotive.
Armádní speciál AJBAN vydrží arktické podmínky

Projekt Rezidence Trlicova je nyní ve fázi zpracovávání dokumentace pro stavební povolení. Podle internetových stránek investora by měl být předprodej bytů spuštěn letos na podzim a bude určen pro movitější zájemce.

„Tyto byty se budou pohybovat ve vyšší cenové relaci vzhledem k Novému Jičínu, protože standard je nastavený také výše,“ řekla Silvie Szolnokyová, jednatelka KS Residential Properties.

Bylo již zmíněno, že investor představil rezidenční projekt také novojičínským zastupitelům a ti k němu, až na problém se zelení, větší výhrady neměli. Uznali ovšem, že dopravní situaci je zde zapotřebí řešit.

„Mě se ten projekt líbí, může to město někam posunout. Zeleň by ale měla být maximálně zachována,“ řekl svůj názor Ivan Týle (ODS).

Jeho kolega ze zastupitelstva Pavel Andrýsek (ČSSD) k problematice dodal: „Myslím si, že výsledek nebude mít takové dopady, jakých se občané obávají. Bez tolerance nebude rozvoj tohoto města.“

OBAVY MÍSTNÍCH

Místní obyvatelé jsou ale skeptičtí, což dávali při obou jednáních jasně a hlasitě najevo. Kromě výše uvedeného se obávají mimo jiné ztráty soukromí či přílišného zastínění svých pozemků.

„My nemůžeme objekty na pozemku umístit tak, aby porušovaly předpisy,“ reagoval na kritiku architekt Pospíšil.

Jisté je, že areál bývalé školky čekají velké změny, neboť nový majitel je kupoval s jasným záměrem. Na veřejném projednání i na městském zastupitelstvu bylo zmiňováno velice často jedno slovo, které celou problematiku může posunout dále - kompromis.

„Připravujeme návrhy, jak situaci zlepšit. Předložíme alternativy,“ nastínil na zastupitelstvu architekt projektu s tím, že s konkrétními návrhy seznámí místní obyvatele během několika týdnů.

Přílet bombardérů B-52H Stratofortress a nadzvukového "stealth" B-1B Lancer na ostravské letiště Leoše Janáčka v Mošnově.Na fotografii vlevo B-52H, vpravo B-1B Lancer
OBRAZEM: V Mošnově přistály bombardéry. Chystá se prestižní show