Novojičínsko Kdo to nestihne, nebude moci jezdit, anebo zaplatí pokutu, pokud riskne jízdu bez platného řidičského průkazu. Předešlá věta se týká několika tisíců lidí, kterým končí platnost řidičského průkazu s koncem tohoto roku. Na Novojičínsku mohou požádat o bezplatnou výměnu na odborech dopravy v pěti pověřených obcích. Kolik ještě zbývá vyměnit řidičských průkazů na Bílovecku, se Deníku nepodařilo zjistit. Úřednice z tamního správního oddělení, jež mají výměnu řidičských průkazů na starosti, tvrdily, že tyto informace nemohou poskytovat, a odkázaly nás na tajemníka města. Jenže bílovecký tajemník je nemocný… Avšak ze statistiky ministerstva dopravy vyplývá, že v Bílovci zbývalo na konci srpna vyměnit celkem 1525 řidičských průkazů, což bylo necelých 45 procent.

Měl by to stihnout

To kopřivničtí řidiči patří podle ministerských statistik k těm zodpovědnějším. Na konci srpna jim zbývalo vyměnit necelých čtyřicet procent řidičáků, tedy 2377 průkazů. Podle Lucie Petříčkové, tiskové mluvčí města, nyní zbývá vyměnit necelé dvě tisícovky průkazů. „Není to tak závratné číslo, že bychom museli přijímat nějaká opatření. Zatím se u nás nic takového neplánuje," uvedla kopřivnická mluvčí s tím, že město své občany o nutnosti výměny jízdních dokladů průběžně informuje prostřednictvím místní kabelové televize a Kopřivnických novin. „Má to velký vliv, lidé to vědí a opravdu chodí," pokračovala Lucie Petříčková a na závěr dodala jednu optimistickou zprávu: „Vypadá to, že se to stihne. Nějaké extra fronty se netvoří, protože máme objednávkový systém, který lidé využívají."

Obdobně to také vypadá na novojičínském úřadě. „V současné době je nevyřízených asi dva a půl tisíce řidičáků s tím, že když jsme se dívali do databáze, tak tisícovce z nich skončila platnost už před dvěma lety. Z toho usuzujeme, že tito řidiči už asi nejezdí. Když to odečteme, tak do konce roku zbývá vyměnit asi tisícovku dokladů," sdělila Marie Machková, tisková mluvčí města.

Ani v Novém Jičíně se zatím netvoří fronty. „Odbavujeme pondělí až čtvrtek a odbavíme padesát až sedmdesát lidí denně. Pokud budou lidé chodit takhle průběžně, nenechají to na poslední chvíli, tak by neměl být problém," dodala Machková.

Zhruba kolem 200 lidí si přišlo za poslední měsíc vyměnit řidičský průkaz ve Frenštátě pod Radhoštěm. Podle Pavly Děcké, která má na tamní odboru dopravy na starost právě agendu řidičských průkazů, by si tento doklad mělo do konce letošního roku vyměnit asi 950. Žadatelů prý přibývá, ale není to nic, co by ve Frenštátě pod Radhoštěm neměli zvládnout.

Poměrně velký úbytek těch, kteří by si ještě měli vyměnit řidičský průkaz, zaznamenávají v Odrách. Zatímco k 31. srpnu jich bylo 1115, v současné době jich zbývá už jen kolem šesti stovek. „Lidi chodí. Pokaždé, když se to objeví v médiích, tak cítíme trochu větší nápor," uvedl Jan Skalka, vedoucí odboru dopravy na oderské radnici s tím, že vyčlenili jedno místo pro vyřizování profesních průkazů, což trvá déle, než u běžného řidičského průkazu. Na případný zvýšený nápor jsou připraveni. „Lidi chodí, a pokud to půjde, jako doposud, tak to stihneme. Dá se ale očekávat, že větší nárůst bude ke konci roku," připomněl Jan Skalka typickou vlastnost mnoha jedinců, kteří nechávají vše na poslední chvíli. (red)