Místem s nejvyšším počtem ukradených osobních automobilů se stalo město Kopřivnice. Tam bylo v loňském roce odcizeno osmadvacet vozidel z celkového počtu téměř devíti desítek.

Jak potvrdili novojičínští policisté, nejčastěji přišli o své vozy majitelé Škod Octavií první řady. „Nejžádanějšími z nich byly sedany, druhé místo v počtu krádeží obsadily felicie a třetími nejkradenějšími byly fabie, volkswageny a renaulty. Po nich následovaly značky jako Opel, BMW, Ford, Audi A6 a Škody Octavie druhé řady," prozradil Novojičínskému deníku policejní tiskový mluvčí Petr Gřes s tím, že to potvrzuje trend v tom, že nejžádanějšími značkami zůstávají ty od domácích výrobců automobilů.

Autokriminalita ale nekvete ve velkém pouze na Kopřivnicku. Jen o deset automobilů méně se loni ztratilo v Novém Jičíně. „Pak následuje Frenštát pod Radhoštěm se čtrnácti kusy," doplnil informaci Petr Gřes. Místy, kde krádeží ubývá, jsou naopak Studénka, Příbor, Bílovec a Odry. Vůbec nejbezpečnější je parkování vozidel ve Fulneku. Tam se podle informací policistů kradou auta minimálně.

Také vás zajímá, kde většina odcizených vozů skončí? Podle policistů na rozprodání na náhradní díly, anebo za hranicemi České republiky. „Protože se jedná o trestnou činnost, která v jednotlivém útoku z pohledu vzniklé škody způsobuje poškozeným nemalou ztrátu v řádech desítek až stovek tisíců korun, spolupracují kriminalisté při objasňování případů se svými kolegy z jiných sousedících měst," uvedl Petr Gřes. Vzápětí dodal, že protože se většinou jedná o organizované skupiny specializující se na tento typ krádeží, málokdy se policistům vůz podaří najít a pachatele zajistit.

Chytit zloděje se podaří málokdy

Novojičínští policisté realizovali v souvislosti s autokriminalitou v loňském roce několik bezpečnostních opatření a akcí, a alespoň v jednom případě byli úspěšní. „Jeden z pachatelů, který měl vztah k novojičínskému okresu a dopouštěl se této trestné činnosti opakovaně, byl na podzim zadržen i s odcizeným vozidlem. Následně mu bylo sděleno obvinění z několika dalších krádeží," potvrdili informaci zasahující novojičínští policisté.

Přestože ukradených aut na Novojičínsku neubývá, většina řidičů o svá vozidla akutní strach nemá. „Myslím si, že když si někdo mé auto vyhlédne, ukradne mi jej a je jedno, jestli budu stát v Novém Jičíně, Kopřivnici anebo ve Fulneku. Důležitější je zloděje nedráždit. Proto se snažím nic v autě nenechávat a také jsem nedávno zainvestoval do alarmu," myslí si pan Zdeněk z Kopřivnice.

Policisté jeho teorii zkušeností z praxe potvrzují: „Nejsnadnější kořistí jsou pro zloděje vozidla, která nejsou vybavena některým ze zabezpečovacích zařízení. Cenově dostupné jsou zámky řadicí páky a volantu, nálepky na oknech upozorňující, že je vozidlo chráněno proti odcizení, ukryté vypínače přerušující přívod energie a v neposlední řadě také hlídací moduly GPS. Sortiment bezpečnostních doplňků je rozsáhlý. Tak na to, řidiči, pamatujte!"