Míra nezaměstnanosti vzrostla napříč celým Novojičínskem a zároveň všude klesla nabídka volných pracovních míst. Nejlepší lednový výsledek vykázalo Frenštátsko. Nezaměstnanost zde činí 6,62 procenta, což je nárůst oproti poslednímu měsíci roku 2008 o 1,32 procenta. Přibylo 180 nových uchazečů o práci, celkem jich tak bylo na konci ledna 609. Ovšem na konci prvního měsíce tohoto roku pro ně bylo k dispozici pouhých 36 volných míst, tudíž o jedno se ucházelo téměř sedmnáct žadatelů.

Na Kopřivnicku poskočila nezaměstnanost o téměř dvě procenta. „K 31. lednu bylo registrováno na úřadu práce 1613 uchazečů, z toho 523 nově hlášených. Volných míst bylo k dispozici 89,“ stojí v posledních statistikách Úřadu práce v Novém Jičíně. Z tohoto regionu a Nového Jičína bylo v lednu nejvíce nových uchazečů o práci, celkem 1145. V samotném bývalém okresním městě se od Silvestra registrovalo na úřadu práce 622 lidí, zaměstnavatelé měli pro ně k dispozici 140 pracovních nabídek, tedy o 114 méně než v prosinci. Ručička nezaměstnanosti se zastavila na 8,74 procentech.

Odersko má již dlouhodobě s nezaměstnaností největší problémy. Její hodnota se vyšplhala na dvojcifernou hodnotu, a to 11,56 procenta. Opět jde za jeden měsíc o dvouprocentní navýšení. „Celkem bylo evidováno ve statistikách úřadu práce 1010 osob, z toho nových 267. Volných míst bylo pro ně k dispozici 54,“ informuje report. Jedna pracovní příležitost připadá na bezmála devatenáct žadatelů, což je z celého Novojičínska nejvíce.

I když pouze čtyři lidé bez práce přibyli za jeden měsíc v nevelké obci Heřmánky, stačí to na to, aby zde byla největší nezaměstnanost v okrese co se týče měst a obcí. Ta nyní činí 17,11 procenta a z 76 práceschopných občanů jich je evidováno na úřadu práce třináct. Nechvalná druhá a třetí příčka patří Kujavám a obci Vražné, kde míra nezaměstnanosti činí 14,98, respektive 14,09 procenta.

Naopak Tísek na bílovecku se může pochlubit za měsíc leden nejlepším výsledkem. „Nezaměstnanost zde činí 5,71 procenta, z 438 osob schopných pracovat je jich pouze 25 v evidenci úřadu práce,“ informují statistiky. Pod šestiprocentní hranici se dostalo z Novojičínska celkem šest obcí.