Labutí samec s plastovým plovákem u hlavy na rybníku Větrov v Petrovicích-Závadě už má klid. Ve čtvrtek 1. srpna se ho po nelehkém „boji“ podařilo odchytit hasičům a lidem ze Záchranné stanice v Bartošovicích.

Labuť pak musela svou rodinu i s mladými na čas opustit. V krku měla totiž zaseknutou rybářskou návnadu, ze které na silonu visela labuti u hlavy i nechtěná „ozdoba“ v podobě žlutého plováku.

Labuťák po trpělivém odchytu putoval na veterinární kliniku Vetcentrum MVDr. Romana Nejeze do Ostravy, kde ho všech nepatřičných předmětů zbavila endoskopicky doktorka Hana Machová. Zvíře přitom muselo s „přívěskem“ žít několik dní, než se ho vůbec podařilo polapit.

Vodní kombajn dokáže sekat trávu v hloubce až 1,8 metrů.
Vodní kombajn se osvědčil, stolístku je méně

Po menší operaci pacient strávil pár dnů v rekonvalescenci ve stanici v Bartošovicích na Novojičínsku a následně se mohl ve středu 7. srpna vrátit zpět na hladinu rybníka.

„Děkujeme za spolupráci při odchytu HZS MSK a náš velký dík patří také veterinární klinice, která si za provedenou operaci nic neúčtovala,“ potěšilo pracovníky stanice.

„Dlužno poznamenat, že labuťák byl, přes tento handicap, ve velmi dobré fyzické kondici a žádné bezprostřední ohrožení života mu určitě nehrozilo,“ poznamenali ochránci přírody s tím, že podobný ptačí „úraz“ na vodních plochách není ničím výjimečným.

Lašské muzeum zaplnily šperky výtvarnice Marta Švajdová a fotografie Dalibora Kvity.
OBRAZEM: Lašské muzeum zaplnily fotografie a šperky