Přestože sami trpí mentálním a kombinovaným postižením, sehráli pro děti maňáskové divadlo o Jeníčkovi a Mařence. Představení v minulém týdnu sledovalo deset dětí společně se svými rodiči, kteří jim v nemocnici dělají společnost.

„Vždy nás nesmírně těší, když můžeme pro naše pacienty připravit nějaké překvapení a odvést jejich pozornost od onemocnění, které je trápí. Podle úsměvů, které pohádkové představení u dětí vyvolalo, soudím, že se divadlo velmi líbilo a děti ocenily i možnost si následně maňásky osahat," prozradila vrchní sestra dětského oddělení Jana Tymlová.

A divadelní představení potěšilo také samotné herce ze sdružení Effatha, pro které je divadlo také forma terapie.

„V dnešní době je i pro zdravé lidi náročné najít si práci, proto jsme hledali alternativní uplatnění pro naše klienty. Maňáskové divadlo jsme zvolili, protože je výbornou terapií, při které se naučí nejen brát, ale také dávat radost. Nemocným dětem tak navíc můžeme ještě zpestřit a zpříjemnit den 
v nemocnici," uvedla Gabriela Lhotská ze sdružení Effatha s tím, že veškeré kulisy a maňásky si ve středisku vyrábějí sami.

V repertoáru mají nejen pohádku o Jeníčkovi a Mařence, ale také o Červené karkulce nebo o drakovi. Toto představení na dětském oddělení bylo první, ale rozhodně ne poslední. „Věříme, že maňáskové představení bude zpestřovat čas nemocným dětem na našem oddělení častěji," dodala Jana Tymlová.