Zřejmě největším turistickým lákadlem ve Studénce je Vagonářské muzeum, které sídlí v prostorách místního zámku. Jako jediné muzeum v České republice dokumentuje vagonovou výrobu a návštěvníci se zde ve třech patrech seznámí s historií železniční dopravy i výrobou železničních vozidel ve Studénce.

Za poslední dobu změnilo muzeum svou podobu, došlo k rekonstrukci dvou částí expozice a další opravy se chystají v příštích letech.

O tom, co se v muzeu změnilo, o plánovaných akcích na letošní sezonu a dalších novinkách hovoří vedoucí Vagonářského muzea Bronislav Novosad.


Ve Vagonářském muzeu působíte jako vedoucí necelý rok. Jak byste tento první rok zhodnotil?

Do muzea jsem nastoupil v červnu, takže ta doba je výrazně kratší než jeden rok. Během této doby jsem prodělal ještě nějaké zdravotní problémy, takže jsem rád, že se nakonec vše podařilo rozběhnout. Co se týče mé funkce, tak tu vnímám jako určitý posun z hlediska svého života, takže jsem tomu rád. Ale tu největší radost mám ze své kolegyně Zuzany Brožové, která je nedílnou součástí muzea.

Udála se za ten rok v muzeu nějaká změna?

Pro mě osobně nebo pro nás celkově, je změna vůbec celé koncepce přístupu k nám a našeho přístupu navenek. To znamená hlavně změna v komunikaci se zřizovatelem, městem, i veřejností. Lidé pochopili, že nejsme jen zavřeni v muzeu, ale že jsme naopak otevřeni všem a projevuje se to hlavně v tom, že lidé za námi sami chodí, sdělují nám určité vlastní zkušenosti s prací ve Vagonce Studénka nebo s místem, ve kterém žijí.

Legendární automobily značky Tatra z kopřivnické automobilky jsou nyní k vidění v ostravském nákupním centru Forum Nová Karolina.
Výstavy připomínají jubilejní výročí vyrobení Präsidenta

Letos se také zapojíme do akce Fajné léto, jež souvisí s technotrasou, které jsme součástí. V rámci této venkovní akce vystoupí také skupina Vagon Rock Machine z Jeseníku, takže i za to jsme rádi. Těch akcí ale bude samozřejmě více, jako například dny otevřených dveří města nebo různé muzejní noci a podobné záležitosti.

V době zimní přestávky se část muzea rekonstruovala. Kdy se expozice otevře návštěvníkům?

Slavnostní otevření proběhne už tento čtvrtek, kdy určité oficiality začnou v deset hodin dopoledne a to hlavní pro veřejnost se odehraje v pět hodin odpoledne. Součástí slavnostního otevření bude i výstava fotografií Viktora Fikera, nazvaná Jesenická nádraží a vlaky. Poté už bude otevřeno v pátek, sobotu, neděli i na Velikonoční pondělí.

Ilustrační foto
V květnu do práce na kole, nejdříve ale na cyklostezku
Bílovecká nemocnice má od září 2016 i novou rehabilitaci. Ilustrační foto.
Pacienty v Bílovci nyní čeká lepší prostředí