Takové byly disciplíny netradičního trojboje, s nimiž se v sobotu museli popasovat návštěvníci Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Samozřejmě jen ti, kteří chtěli.

Do humorného klání, které bylo součástí programu Pekařské soboty, se přihlásilo deset odvážlivců – osm chlapců a mužů a s nimi také dvě zástupkyně něžného pohlaví.

Klání na palouku Dřevěného městečka

„Je to poměrně jednoduché. Začíná se na startovní čáře, vždy je potřeba absolvovat celou trať a jakmile soutěžící proběhne cílovou páskou, čas, který měříme, se zastaví a zapíše,“ vysvětluje v sobotu těsně před poledním startem pekařského trojboje moderátor a v tuto chvíli také rozhodčí Tomáš Gross.

Na startu už je připravená jeho kolegyně Lenka Grošková, aby mávnutím ruky dává pokyn ke spuštění časomíry. Za okamžik se tak stane a na trať s trakařem naloženým pytli obilí vyráží první soutěžící. Netradičnímu klání na palouku Dřevěného městečka přihlížejí desítky návštěvníků skanzenu, fandí a předvedené výkony odměňují zaslouženým potleskem.

Návštěvníci festivalu Colours of Ostrava platili za půllitr ležáku 52 korun, kdo se spokojil s výčepní „desítkou“, měl útratu o sedm korun nižší.
Přehled cen piva na festivalech: Návštěvníci letos sáhnou hlouběji do kapsy

S trojicí disciplín se nakonec nejlépe ze všech deseti přihlášených vypořádá Radek, který v sobotu do skanzenu vyrazil s rodinou z Olomoucka. Zaslouženě si převzal diplom, pohár a také obří valašský vdolek s motivem 27. ročníku Pekařské soboty.

Nejtěžší byl podle vítěze třetí úkol – nesení půllitru piva na lopáři s dlouhou násadou: „Bylo to těžké, bylo to nestabilní.“ K účasti jej vlastně přiměly jeho děti.

„Chtěly svézt na trakaři a tak jsem do toho byl uvrtaný,“ usmívá se Radek a dodává, že podobné klání ještě nikdy předtím neabsolvoval. V rožnovském skanzenu ale není poprvé. „Čas od času některou z akcí, které se zde pořádají, navštívíme.“

Představilo se dvaadvacet pekařských firem 

Pořad Pekařská sobota se do programové nabídky rožnovského skanzenu vrátil po tříleté přestávce. Celkově se však oslava jejich práce a zručnosti se ve zdejším Dřevěném městečku a také v Mlýnské dolině uskutečnila už po sedmadvacáté.

Návštěvníci Valašského muzea mohli po celý den ochutnávat pečivo od dvaadvaceti pekařských firem od nás i ze Slovenska. Ukázky pečení čerstvého chleba byly k vidění například v Billově domě v Dřevěném městečku a také ve vodním mlýně v Mlýnské dolině.

Na kvalitě vína podle Kláry Kollárové záleží i při použití vína pro vaření
Víno místo piva. Letošním letním hitem je prosseco

Příchozí se také mohli zapojit do hlasování o nejlepší pekařský stánek a ohodnotit hlasovacím kupónem vybranou pekařskou firmu. V kulturním programu vystoupila Dechová hudba Valaška z Valašských Klobouk, Folklorní soubor Klas z Kralic na Hané či Cimbálová muzika Jaroslava Čecha z Uherského Hradiště.