Dílo, které přivezli při příležitosti Dne obce Veřovice zástupci německé obce Hendungen, připomíná obloukový most na dvou pilířích. Na oblouku je vytesán údaj 563 km, což je vzdálenost vzdušnou čarou mezi obcemi Veřovice a Hendungen, jejichž názvy jsou na jednotlivých pilířích.

Podle zastupitele Veřovic Františka Černocha samotní zástupci Hendungenu ještě v pátek 5. srpna, den přede dnem obce, dílo instalovali v centru obce, kousek od památníku obětem druhé světové války.

Dílo vydrželo neporušené pouze do středy, v noci na včerejšek ho někdo polil červenou barvou tak, že barva přikryla část oblouku a názvy obou obcí. „Je to neúcta k práci druhých. Kameník to musel vyrobit, oni sami to tady nainstalovali a pak někdo udělá takovou věc," uvedl pro Deník František Černoch.

„Nevím, co si o tom mám myslet. Vybrali jsme to místo říkali jsme si, že tam, kde je pomník obětem druhé světové války, jedna éra skončila a na ní navazuje éra přátelství. Považovali jsme to za vhodné místo, které by mohlo lidi oslovit, ale zřejmě to tak není a někomu to vadí," pokračoval František Černoch.

Zaskočen reakcí neznámého vandala byl i místostarosta Veřovic Martin Fojtík. „V pátek to instalovali, v sobotu jsme to dodělávali a dnes v noci to někdo polil tou červenou barvou. Jestli to má znamenat krveprolití… Nevím," přemýšlel nahlas místostarosta Veřovic a dodal, že se obec bude snažit dílo vyčistit. „Uvidíme, co bude dál. Nebylo naším úmyslem někoho provokovat. Naopak jsme chtěli dát na vědomí, že už jsou vztahy mezi oběma zeměmi aspoň trochu narovnané. Ale někdo to asi tak nechce chápat," dodal místostarosta, s tím, že společně se starostou Veřovic Břetislavem Piterákem budou muset pouvažovat, co dál. „Jestli třeba nebudeme muset ten dar od spřátelené obce přemístit," dodal Martin Fojtík.

Lidé ve Veřovicích se k situaci moc nechtěli vyjadřovat, a když, tak jen anonymně. „Údajně se po obci říká, že to je zneuctění památky těch, co padli, ale když mají lidi jednou v roce přijít tu památku padlých k památníku uctít, tak jich přijde jen pár," vyslovila názor oslovená žena.

Obec Hendungen leží od Veřovic 770 kilometrů, asi 75 kilometrů od Bamberka. Je zhruba o polovinu menší než Veřovice. Listinu o partnerství podepsali zástupci obou obcí 13. dubna 1996 a na dvacáté výročí partnerství přivezli němečtí partneři Veřovicím dar, který někdo za pět dnů poničil.