Venku už je několik hodin tma, radniční hodiny odbíjejí dvaadvacátou hodinu. Gabriela Uvírová, předsedkyně volební komise, která sídlí v přístavbě frenštátské radnice, se podívá na hodinky a po chvíli řekne: „Konec.“

V tu chvíli se ozývá členka komise Helena Tvarůžková. „Takže já pozhasínám, protože já jediná znám cestu potmě,“ říká žena, která na radnici pracuje. „Okna jsou všechna zabezpečena? Máte fix?“ ptá se ostatních Tvarůžková.

Nato se ozývá místopředseda komise Miroslav Michna s dotazem, zda nebudou zabezpečovat a podepisovat všechna okna. Dozvídá se, že to je zbytečné. „Od doby, co je zabezpečovací systém, se okna nechávají nezapečetěná,“ vysvětluje Tvarůžková. Mezitím komise uschová všechny obálky a další dokumenty do krabic, které zapečetí.

Volební místnost je ve druhém patře. „Zkontrolujte ještě někdo horní patro,“ vydává další pokyn Tvarůžková a poznamenává: „Občas nám tam zůstávají místní bezdomovci“. Ještě jednou osloví všechny v místnosti a zeptá se, zda mají všichni vše, co potřebují. Nato se skupinka vydá ke dveřím volební místnosti. To už ale Tvarůžková někomu hlásí do telefonu: „Jsme ve druhém patře a za chvíli uzavřeme i dolní dveře, takže můžeš začít blokovat. A ráno to, prosím tě, odblokuj tak za pět minut osm“.

„Už se můžeme rozejít?“ zeptá se jeden z členů komise. Odpověď následuje vzápětí. „Ještě podepsat pásky a můžeme jít. Sejdeme se pět minut před osmou,“ upřesňuje Tvarůžková. Místopředseda Michna a předsedkyně Uvírová ještě dají autogramy na pásku na dveřích, zhasnou světla a skupinka schází po schodech do přízemí, kde opouští budovu. První den voleb do zastupitelstev a senátu skončil.