V Bílovci se rekonstruuje a modernizuje o sto šest. Kromě již započatých staveb, jako je třeba vznik nové knihovny a centra pro seniory, začala v pondělí 1. června modernizace tamního domova pro seniory.

Přípravy na tuto akci, jež bude stát asi třicet milionů korun, přitom trvaly několik let. „Prvopočátky projektu, který podstatně zvýší kvalitu služeb poskytovaných v tomto domově, jehož zřizovatelem je město Bílovec, se datují až do roku 2008. Jsme rádi, že se jej podařilo dotáhnout do vítězného konce a stavba může začít," podotkla místostarostka města Sylva Kováčiková, která u zrodu projektu stála už v prvopočátku.

I když bylo stěhování do náhradních prostor pro klienty psychicky náročné, odměnou jim nakonec bude nový komfortnější domov.

Vilu čekají rozsáhlé opravy

Secesní vila podnikatele Mathiase Salchera, zakladatele bíloveckého Massagu, projde v následujících měsících rozsáhlými změnami. „Čekají nás nejen stavební práce, jež budou kromě jiného zahrnovat zateplení objektu, přístavbu společenského zařízení, jídelny a vytvoření bezbariérového prostoru, ale také celková modernizace veškerého zařízení domova. Kromě toho už nyní probíhá takzvaná měkká část projektu, která je soustředěna na vzdělávání zaměstnanců. Účelem je zvýšení kvality péče o seniory," popsala rozsah rekonstrukce místostarostka.

Stavba, která bude z 90 procent financována z dotace, musí být hotová do září příštího roku. „Poté se sem obyvatelé, kteří byli v průběhu dubna přestěhováni do městského domu s pečovatelskou službou, vrátí," upřesnila místostarostka Sylva Kováčiková.

Staví se i jinde ve městě

Rekonstrukce domova pro seniory však není jedinou investiční akcí realizovanou v těchto dnech. Již 1. června byla do užívání slavnostně předána osmá etapa regenerace panelového sídliště, která se týkala okolí bytových domů na Radotíně.

„Do půlky června nás čeká dokončení dvou venkovních hřišť pro volnočasové aktivity u základních škol Komenského a Wolkerovy," připomněl další aktivity města jeho starosta Pavel Mrva s tím, že hřiště za zhruba sedm milionů korun jsou financována z dotace a z rozpočtu města.

Další investiční akce město připravuje. V plánu je třeba výstavba společenského centra v Lubojatech, vybudování nového autobusového nádraží v Bílovci i přístavba tělocvičny k základní škole ve Staré Vsi, která bude sloužit jako multifunkční centrum pro největší místní část. „Všechny projekty směřují k jednomu. Jde nám o to, aby se lidem ve všech místních částech Bílovce žilo dobře," dodal Pavel Mrva.