„Když pan Karel Loprais zemřel, podíval jsem se na seznam významných osobností Kopřivnice a nenašel jsem ho tam. Žil jsem v domnění, že už tam dávno je. Připadlo mi zvláštní, že člověk, který celý svůj profesní život spojil s Kopřivnicí, s Tatrou, a udělal jméno jak fabrice, tak městu, na seznamu není,“ nechal se slyšet Tomáš Kamín. Vedoucí informačního centra Kopřivnice podal návrh na udělení titulu letos v březnu spolu s Marii Jonasovou, marketingovou specialistkou společnosti Tatra Trucks, a dlouholetým bývalým ředitelem kopřivnického domu kultury Lubomírem Sazovským.

Ilustrační snímek. Slovenská strela na nádraží Ostrava střed v pátek 6. května 2022.
Legendární Slovenská strela se do Kopřivnice jen tak nevrátí, vlak má poruchu

„Naposledy byl tento titul udělován před čtyřmi lety při příležitosti sedmdesátého výročí povýšení Kopřivnice na město. Letos slaví Kopřivnice sté výročí narození slavného rodáka Emila Zátopka, což je vhodná příležitost seznam opět rozšířit,“ dodal Miroslav Kopečný s tím, že k udělení titulu Karlu Lpraisovi in memoriam by mohlo dojít při slavnostním oceňování osobností města dne 15. září.

Na seznamu držitelů titulu Významná osobnost Kopřivnice je dohromady 67 jmen. Například sportovců Dany a Emila Zátopkových, malíře Zdeňka Buriana, hudebního skladatele Zdeňka Petra, cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda nebo konstruktéra Hanse Ledwinky. Karel Loprais, jenž značnou část života prožil ve Frenštátě pod Radhoštěm, zemřel po krátké těžké nemoci 30. prosince 2021 v novojičínské nemocnici.