Pátek 15. června. To by mělo být datum, které stovky obyvatel Novojičínska, a především pak řidiči, dlouho nezapomenou. Právě v tento den by totiž měly odstartovat tolik očekávané opravy krajské komunikace číslo II/482, která vede od odbočky k Sirkovým lázním na okraji Nového Jičína po okružní křižovatku v centru Kopřivnice. Opravy výmolů, výtluků a dalších nerovností silnice by měly podle předběžných odhadů trvat zhruba tři měsíce.

S rekonstrukcí se začne v Rybí

S pracemi se během následujících dní začne ve směru od obce Rybí, tedy v jedné z nejhorších částí. Za dva měsíce, tedy zhruba v polovině srpna, by se měl začít opravovat úsek přímo v Kopřivnici. „Zvolený harmonogram stavby nám plně vyhovuje, neboť před samotnou výměnou povrchu musíme na území města provést několik nutných zásahů do komunikace. V plánu je zatrubnění příkopu v blízkosti Bubla ranče, úprava nejvíce poškozených silničních obrub a také překop ulice Obránců míru kvůli položení nových rozvodů tepla," přiblížil postup Richard Petr z kopřivnické radnice.

Řidiči se musí připravit na to, že během oprav bude nutné ve vyznačených úsecích počítat s dopravními omezeními. „Přípravné práce i samotná výměna povrchu s největší pravděpodobností proběhnou při částečných uzavírkách, s použitím semaforů a přenosného dopravního značení," upřesnil Zbyněk Kubala ze Správy silnic Moravskoslezského kraje.

Přes komplikace se na Novojičínsku nenajde snad nikdo, kdo by opravu „silnice hrůzy" s nadšením nevítal. „No konečně se začne něco dít. Vždyť je to tady hrůza, zejména po zimě se téhle cestě šoféři vyhýbají jak čert kříži," shrnul situaci posledních několika let jeden z obyvatel obce Rybí. Rekonstrukce silnice číslo II/482 Rybí Kopřivnice je součástí téměř půlmiliardového balíku rekonstrukcí a modernizací silnic II. a III. třídy Moravskoslezského kraje, získaného v rámci projektu Regionálního operačního programu Silnice 2011.