Valašský Slavín, jak je přezdíván hřbitůvek v rožnovském skanzenu, je místem odpočinku tří desítek nejvýznamnějších osobností Valašska. Mezi nimi je nyní od minulého týdne, také olympijský vítěz z Grenoble 1968 Jiří Raška. To připomíná zhruba 1,7 metru vysoký náhrobek, který vytvořil z hořického pískovce čtyřiaosmdesátiletý sochař z Jistebníku Miroslav Rybička. „Je to štíhlá stéla upravená do podoby sjezdovky na skokanském můstku. Před ní napříč bude stylizace Jiřího Rašky, jak ve skoku šikmo nahoru rozráží vzduch a letí na lyžích směrem ke slunci," přiblížil Miroslav Rybička ještě před jeho zhotovením představu díla, na němž se finančně podílela obě města pod Radhoštěm, Český olympijský výbor i Valašské muzeum v přírodě.

Ještě dříve, než všichni přítomní uložili na toto místo ostatky Jiřího Rašky, vzdali mu poctu v nedaleké Janíkově stodole. „Zazněla státní hymna, smuteční hosté povstali. Na stole uprostřed pódia stála urna s ostatky a fotografie Jiřího Rašky. Po stranách scény byly nainstalovány legendární Raškovy lyže a nejcennější medaile a vyznamenání. Nechyběly vlajky České republiky a Českého olympijského výboru, prapory měst Frenštát pod Radhostěm a Rožnov pod Radhoštěm a také prapor Valašského muzea v přírodě. Čestnou stráž po celou dobu piety drželi na pódiu čtyři frenštátští skokani na lyžích ve sportovních kombinézách a dva krojovaní Valaši, členové sportovního klubu Valašského království," přiblížil atmosféru pietního aktu Marian Žárský, ředitel Městského kulturního centra Frenštát pod Radhoštěm.

Po projekci fotografií z rodinného archivu Jiřího Rašky přišly na řadu projevy starostek, Zdeňky Leščišinové z Frenštátu a Markéty Blinkové z Rožnova. Na kamaráda zavzpomínal také předseda Českého klubu olympioniků Oldřich Svojanovský. „Jura byl bourák, výbornej kamarád, poctivej a rovnej chlap. Vždycky byl strašně hrdý na to, že pochází tady z tohoto kraje. Moc nám všem chybí," řekl Oldřich Svojanovský.

„Myslím si, že to bylo velmi důstojné. Byla tam rodina, zúčastnila se řada osobností, včetně Dany Zátopkové. Nedávali jsme tam tentokrát žádnou valašskou muziku, ale zpíval soubor Garrendo z frenštátského gymnázia, a to se, podle mě, taky povedlo. Z poznatků, co mám, to každý hodnotil jako opravdu důstojnou akci," komentovala definitivní rozloučení se svým přítelem a kolegou zastupitelem Jiřím Raškou starostka Zdeňka Leščišinová.

Jiří Raška se narodil 4. února 1941 ve Frenštátě pod Radhoštěm a za své úspěchy ve skokanském sportu se stal českým lyžařem století. Nedlouho po jeho sedmdesátých narozeninách mu prezident České republiky Václav Klaus udělil Medaili za zásluhy. „Nesmírně si toho vážím. Vůbec jsem nepředpokládal, že bych někdy něco takového dostal," vyznal se tenkrát pro Deník, v té době již vážně nemocný, Jiří Raška. Zemřel 20. ledna 2012.