Na podrobnosti okolo krádeže fotopasti se ptal velitele bílovecké městské policie Pavla Kudely na posledním zasedání zastupitelstva Bílovce zastupitel Zbyněk Bajnar. „Měli jsme fotopast umístěnou na místě, kde se neustále skládkovalo načerno a jednoho dne jsme ji tam prostě nenašli. Věc jsme řešili standardně oznámením Policii České republiky, ta to vyšetřovala a dospěla k závěru pachatel neznámý. Pojišťovna nám to neuhradila," shrnul Pavel Kudela.

K tomu dodal starosta Bílovce Pavel Mrva, že pojišťovna takovou věc hradí, jenže v době, kdy někdo fotopast ukradl, město mělo pojistné podmínky, v nichž úhrada věci v takovém případě nebyla zahrnutá. Město mezitím sepsalo novou pojistnou smlouvu. „V současné době již je taková věc hrazená," poznamenal starosta Bílovce.

Jednou z májek, kterou vandalové o prvním květnovém víkendu v Jeseníku nad Odrou zničili, je i ta na návsi. S jejím skácením si museli dát práci.
Jeseník nad Odrou: Škodolibost, nebo jen obyčejné vandalství?

Na dotaz zastupitele Zbyňka Bajnara poté velitel městské policie Kudela uvedl, že již instalovali novou fotopast.

Pavel Kudela k tomu sdělil, že centralizovaným shromažďováním odpadu, zvýšením počtu nádob a anonymním ukládáním odpadu nepovoleného skládkování výrazně ubylo. „Nerad bych tvrdil, že černé skládky nejsou, ale mohu říci, že jsou v minimálním rozsahu. Pokud je strážník zjistí, děláme kroky k odhalení původce skládky. Strážníci se v tom přehrabují a hledají něco, co by je přivedlo k zakladateli černé skládky. Ale jsou určitě skládky, které nedokážeme identifikovat, většinou to svépomocí necháme odklidit. Jako největší problém se nám jeví hromadné skládkování u popelnic. Ty se naplní a lidé tam pořád odkládají, a třeba i v noci. I v takovém případě děláme nápravu," dodal Pavel Kudela.

Bílovecký starosta jej ještě doplnil, že ze zprávy o odpadovém hospodářství za rok 2016 je patrné, že počet černých skládek klesá. „Loni byl mírný nárůst skládky v Údolí mladých, tam byl dotyčný pokutován. Systém sběrného dvora je funkční a lidé nemají potřebu zakládat černé skládky. V příkopech a v okolí to způsobují obyvatelé jiných obcí," konstatoval Pavel Mrva.

Ilustrační foto.
Bude v Bílovci úsekové měření?