Dobročinná aktivita jede na některých školách v okrese na plné obrátky. Příkladem je Základní škola Lubina, jejíž žáci v poslední době zaznamenali nejeden úspěch v celorepublikových projektech.

Na začátku prosince to byl úspěch desetileté Nikol Harabišové v kategorii Dětský čin roku projektu Děti dětem, v jehož rámci lubinští školáci pomohli vybavit učebnicemi a dalšími pomůckami českou školu v rumunském Eibentálu.

Nedávno zabodovali také v programu Dobro-druzi, a to tentokrát s projektem Slabikář pro každého, jehož cílem je dovybavit učebnicemi českého jazyka a českými slabikáři krajanské školy na Ukrajině a v Srbsku.

„Navázali jsme přes Dům zahraničních služeb kontakt s českými učiteli v srbském městě Bela Crkva a na Ukrajině ve městě Žytomyr. Působí zde čeští učitelé v českých školách. Chybí zde ale, hlavně na Ukrajině, učebnice českého jazyka a české slabikáře.

Tak jsme se rozhodli, že uspořádáme benefiční koncert, na kterém se vyberou peníze na daný nákup,“ uvedla ředitelka Základní školy Lubina Ivana Davidová, která je zároveň patronkou projektu.

Dodala, že na akci budou žáci čtvrtých a pátých tříd spolupracovat společně s bývalými žáky školy, Dobrovolnickým centrem Adra ve Frýdku-Místku a také s Farností v Lubině.

ZAZPÍVÁ VOXEL

Benefiční koncert se uskuteční začátkem příštího roku, konkrétně 15. února, a vystoupí na něm populární písničkář Voxel. V březnu pak bude na programu také svačinkový den.

„Rádi bychom na akcích vysbírali dvacet tisíc korun, které by se nám znásobily na celkovou částku čtyřicet tisíc korun,“ doplnila ředitelka lubinské školy s tím, že koncem června příštího roku se v Praze uskuteční závěrečné setkání Dobro-druhů, kde se budou jednotlivé projekty vyhodnocovat.

SMAJLIK OPĚT ZAUJAL POROTU PROJEKTU

Úspěch v projektu slaví společně se Základní školou Lubina a dalšími vybranými školami v republice také Základní škola a Mateřská škola TGM v Bílovci. Ta po loňském úspěchu zabodovala i letos s programem Smajlik, v němž žáci čtvrtých až sedmých tříd vymýšlejí a organizují aktivity na pomoc druhým.

„Projektům zaměřeným na dětskou filantropii se na naší škole věnujeme již několik let. Oblastí, ve kterých se dá pomáhat, je mnoho. Loni jsme byli velmi úspěšní vybrala si nás celostátní Nadace Via do projektu Dobro-druzi, organizovali jsme například Smajlikovský blešák.

Celkovou částku nám nadace zdvojnásobila, takže na konci školního roku jsme darovali ekologickému centru Jarošův statek ve Studénce částku třicet tisíc korun,“ přiblížila loňský úspěch učitelka bílovecké školy Andrea Pilichová a pokračovala:

„Byli jsme velmi mile překvapeni, že i letos zaujal Nadaci Via náš projekt Smajlik Dojedeme až do cíle, a vybrali nás. Máme velkou radost, ale čeká nás mnoho práce.“

PODPOŘÍ KRISTÝNKU NA VOZÍČKU

Parta dětí na škole totiž plánuje už v jarních měsících zorganizovat dvě velké benefiční akce koncert pro Kristýnku a benefiční běh. Částku, kterou během benefic vybere, následně nadace zdvojnásobí až do výše dvacet tisíc korun.

Peníze poté školáci věnují nadějné mladé sportovkyni Kristýně Židlické z nedalekého Bílova, která se i přes svůj handicap aktivně věnuje sportu, konkrétně lyžování na monoski.

„Chceme taky s Kristýnkou uspořádat pro spolužáky besedu. Její příběh může být velkou motivací pro všechny, aby třeba i oni sami začali sportovat,“ poznamenala Andrea Pilichová a na závěr ještě dodala: „Děkujeme všem, kteří nás podporují a fandí nám. My pevně věříme, že letos s Kristýnkou dojedeme až do cíle a společně budeme úspěšní.“