Omezení autobusové i automobilové dopravy čeká od příštího týdne místní část města Kopřivnice, Mniší. Důvodem bude zahájení první etapy výstavby nového chodníku, po kterém tamní obyvatelé již dlouhá léta volali.

Chodník bude vybudován v úseku mezi kaplí a mostem v Mniší, kde bude navazovat na nový přechod pro chodce. V jeho blízkosti se nachází místní základní škola.

„Ve svahu pod ní vzniknou dvě opěrné zdi a úpravy se nevyhnou ani točně autobusů, pod kterou dojde k rekonstrukci kanalizace," potvrdil informaci starosta města Kopřivnice Josef Jalůvka. Vzápětí dodal, že náklady projektu přesáhnou 13 milionů korun: „Pět milionů přitom pokryje dotace, kterou se městu podařilo získat ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Zbytek uhradí samo město ze svého rozpočtu."

Stavba nového chodníku je naplánovaná na začátek příštího týdne. Hotovo by mělo být ještě na podzim letošního roku. Kvůli náročnosti stavebních prací se Mniší nevyhne omezení dopravy, které se bude týkat jak aut, tak autobusů. „Stavební práce si vyžádají omezení parkování, odklon tranzitní dopravy a uzavření jednoho jízdního pruhu komunikací ve směrech na Hukvaldy i Měrkovice," dodal podrobnosti pracovník odboru rozvoje města Martin Lapčík.

Automobilový provoz bude v Mniší řízen semafory. „Při manipulaci se stavebním materiálem není vyloučeno, že dojde i na krátkodobé uzavření silnice v obou směrech," dodal Martin Lapčík s tím, že především při stavbě dvou opěrných zdí budou na místě pracovat rozměrná technická zařízení. „Úplné uzavírky komunikací však potrvají maximálně několik hodin a budou plánovány mimo dopravní špičky," upozornil na závěr pracovník odboru rozvoje města.

Obyvatelé Mniší výstavbu chodníku i přes komplikace vítají. „Víme to tady všichni, že aut přibývá, a chodník u školy je proto nutný. Snad budou rodiče dětí víc v klidu, když je ráno budou vypravovat," uvedla jedna z obyvatelek kopřivnické místní části.

Město Kopřivnice přislíbilo, že na všechna omezení budou řidiče upozorňovat přechodná dopravní značení. „Také cestující veřejnou dopravou budou o souvisejících změnách jízdních řádů informováni prostřednictvím letáků v autobusech a na zastávkách," dodala na závěr tisková mluvčí kopřivnické radnice Lucie Petříčková.