Zatímco si děti naplno užívají letní radovánky, v řadě škol se i v současné době pilně pracuje. Vzdělávání dětí však na pár týdnů vystřídal stavební ruch dělníků.

Jen Nový Jičín letos vynaloží na nejrůznější rekonstrukce školních a předškolních zařízení přes 15 milionů korun. Osm z nich padne na opravu střechy a fasády na ZŠ Tyršova v centru města, kterou nyní „zdobí“ lešení zakryté modrou sítí v jejím průčelí.

NOVÁ FASÁDA I OPRAVA STŘECHY

„Od července se na ZŠ Tyršova opravuje část fasády, mění se střešní krytina, včetně některých částí krovu. Na budově se bude instalovat nový hromosvod. Práce by měly skončit v říjnu,“ uvedla vedoucí odboru školství novojičínské radnice Oldřiška Navrátilová.

Ulomenou korouhev na věži radnice ve Fulneku sundali hasiči.
Fulnecká radnice přišla o korouhev. Hrozil její pád na náměstí

Na základní škole Komenského 68 se pro změnu dokončuje výměna elektroinstalace. „Předmětem zakázky je výměna osvětlovacích těles, vypínačů, zásuvek a datových rozvodů v prvním nadzemním podlaží školy. Nové osvětlení s LED-technologií bude plně automatické,“ řekla Blanka Zagorská z odboru majetku, rozvoje a investic. Rekonstrukce osvětlení ve škole začala v roce 2015 a byla rozčleněna na tři etapy. „Za letošní poslední fázi rekonstrukce město zaplatí 1,1 milionu korun. Ve škole se souběžně natírají některá okna a vstupní dveře,“ upřesnila mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Jen o pár desítek metrů dále, u MŠ Komenského 78, se v červenci vyměnilo osm dřevěných pilířů, které byly v dezolátním stavu. Výměnou sloupů byla zajištěna statická bezpečnost budovy.

„Na zahradě zmíněné školky také probíhá renovace staré zpevněné plochy a oprava brány. Zpevněná plocha bude vydlážděna bezfazetovou dlažbou, která zvýší bezpečnost dětí při manipulaci s koly a koloběžkami,“ doplnila Navrátilová.

Investice se dočkala také ZŠ a MŠ Jubilejní, kde město koupilo nový plynový kotel na vytápění a doplnilo se vybavení do školní kuchyně.

Ilustrační foto.
Spadla klec. Policisté dopadli sériového zloděje jízdních kol

KLIMATIZACE

„V mateřské škole Máchova probíhá další část rekonstrukce sociálních zařízení. V mateřské škole v ulici K. Čapka se za necelých 600 tisíc korun instalují klimatizační jednotky, které umožní regulovat teplotu zejména v místnostech, jejichž jedna zeď je celá prosklená,“ vyjmenovala mluvčí Machková další investiční akce.

Bezmála 11 milionů korun jde v letošním roce i do frenštátských vzdělávacích zařízení. Čilý stavební ruch během prázdninového volna panuje například na ZŠ Tyršova 913, kde rekonstrukce spolkne téměř 10 milionů. Opravují se stávající šatny a budují další v nové přístavbě, což žákům přinese větší komfort a pohodlí. Kromě toho se škola dočká také zbrusu nového hlavního vstupu s moderním bezpečnostním systémem.

„Hlavní vstup bude z ulice Tyršova mezi školou samotnou a budovou základní umělecké školy. Věříme, že nový vstup díky čipovému dveřnímu systému zvýší bezpečí žáků i pedagogů a navíc oddělí pohyb dětí od dopravního provozu na dvoře školy,“ popsala jednu z novinek Jana Machková z frenštátské radnice.

Podle slov mluvčí města Ivy Vašendové bude součástí nové přístavby také plochá zelená střecha se speciálními rostlinami, což by mělo mít za následek snížení tepelné zátěže pro učebny, které mají okna přímo nad střechou přístavby. Rušno o prázdninách je mimo jiné také na frenštátské ZŠ Záhuní 408, kde dojde k obnově školního rozhlasu.

Ilustrační foto.
Klimatizace nejde, úředníky trápí horko