Sezona 2012/2013 byla poslední, kdy se ve Slatině lyžovalo, od té doby se na webu objevila pouze nabídka na výhodný pronájem restaurace na rodinnou oslavu, svatbu, firemní večírek, školení či jinou společenskou akci včetně ubytování.

Další vzkaz od provozovatele, tedy od Lyžařského klubu Slatina, se objevil loni přesně na Silvestra. „S lítostí všem fandům zimních sportů oznamujeme, že i přes příznivé zimní podmínky bude sjezdovka z technických důvodů uzavřena. Děkujeme za podporu a těšíme se na Vás 
v příští sezóně, ve které pro Vás připravujeme spoustu novinek, o kterých Vás budeme informovat v průběhu roku," stojí doposud na stránkách lyžařského klubu.

Zatímco ve všech ostatních lyžařských areálech na Novojičínsku, včetně Pusteven, provozovatelé zasněžovali, kdykoliv k tomu byly alespoň trochu vhodné podmínky, ve Slatině se nedělo a neděje už třetím rokem nic. Svah mezitím zarostl.

Trocha historie

O tom, že ve Slatině má být nová sjezdovka, se hovořilo již nějakou dobu před jejím vznikem. Zvláště pak poté, co poslanci na své prosincové schůzi schválili návrh rozpočtu na rok 2007. V něm se mimo jiné objevil v kolonce dotace také údaj „modernizace a výstavba lyžařského vleku Slatina – 15,3 milionu korun. Na svahu nedaleko kostela ve Slatině tak přibyl lyžařský vlek poma a pod ním vyrostl velký objekt, v němž je restaurace a penzion.

Byla to velká sláva, když v sobotu 10. ledna 2009 začala ve Slatině oficiálně fungovat nová sjezdovka na Novojičínsku. Byla dlouhá 362 metrů, široká 65 metrů s převýšením 76 metrů. Lyžaři si Slatinu oblíbili, provozovatelé dokonce provedli nějaké úpravy svahu, to vše ale skončilo před třemi roky. Pak už bylo místo spíše spojováno s problémy.

Hrozila dražba majetku

Prvním problémem, který se vyskytl, byl předmět dražební vyhlášky, kterou 2. července 2015 vydal Exekutorský úřad Frýdek--Místek. Ten nařídil povinnou dražbu, která se týkala právě objektu restaurace a penzionu. 
Z dražební vyhlášky vyplývá, že Lyžařský klub Slatina dlužil firmě SSZ Blahuta spol. s r. o., což je výrobce lyžařských vleků.

Pohledávka byla ve výši 252 444 korun, k tomu úroky z prodlení od února 2010 a náklady soudního řízení ve výši 13 620 korun, včetně nákladů oprávněných v exekučním řízení a nákladů exekuce. Lyžařskému klubu se dražbu podařilo odvrátit a objekt, který nyní nabízí k pronájmu na akce, zůstává v jeho majetku.

Prohraný soud

Minulý týden stanul před Okresním soudem v Novém Jičíně Jiří Illík, předseda Lyžařského klubu Slatina. Lesy České republiky žalovaly Lyžařský klub Slatina, že jim od roku 2012 až do ukončení smlouvy o pronájmu 28. února 2014 neplatil za pronajaté pozemky.

„Prostor pronajatý od České republiky jsme nevyužívali, neboť nám nepřála sezona a tím jsme neměli dostatek prostředků na to, abychom mohli platit nájemné," hájil se u soudu Jiří Illík. Lesy ČR pak lyžařskému klubu vypověděly smlouvu 
o pronájmu, která v únoru 2014 skončila, od té doby pozemky patří církvi.

Soud plně uznal nároky Lesů České republiky a uložil Lyžařskému klubu Slatina uhradit nejpozději do tří dnů od nabytí právní moci rozsudku celkově 18 228 korun včetně úroků a 1000 korun jako náhradu soudních nákladů…

POZNÁMKA IVANA PAVELKA: Přispěli jsme také

Situace okolo sjezdovky ve Slatině je hodně zajímavá. Lyžařský klub před devíti lety dostal více než patnáctimilionovou dotaci od státu. Vznikla sjezdovka a s ní moderní objekt, který mohl sloužit jako zázemí. Před sedmi lety vyrazili na novou sjezdovku první lyžaři, před třemi lety se na ní projeli naposled.

Dnes je na svahu vzrostlá tráva a začínají tam růst jehličnany. Jaký to rozdíl oproti objektu u dojezdu, který slouží jako restaurace a penzion! Tam je uparvené okolí, vše se zdá být pečlivě udržované. Však jej také slatinský lyžařský klub nabízí k pronájmu.

Je to zajímavé, stejně jako skutečnost, jak lyžařský klub doteď plnil své peněžité závazky. Jeden by si až mohl začít myslet, že si tady někdo postavil penzion za státní peníze a „přikryl" to zřízením sjezdovky. Ale tak to určitě není…