Fridrich Emil Schindler spatřil světlo světa v roce 1809 v Kuníně jako druhorozený syn hraběnčina tajemníka Georga Schindlera a hraběnčiny žačky a schovanky Judity Karolíny Goldové.

Poté, co o tři roky později zemřel jeho bratr Gustav Adolf si ho hraběnka Marie Walburga vybrala za svého budoucího dědice.

ČTĚTE TAKÉ: Gymnázium v Novém Jičíně využívá unikátní program

„Navštěvoval její výchovný ústav na zámku v Kuníně, později byl poslán na polytechnický institut do Vídně a na zkušební cestu po rakouské monarchii,“ přiblížil k životu Fridricha Emila kastelán kunínského zámku Jaroslav Zezulčík s tím, že jakmile dosáhnul plnoletosti, naplno se ujal panství v Kuníně.

Tam se také později zasadil o velké věci. Ve svém rodišti podporoval například vzdělávání místních obyvatel a ve velkém také charitativní činnosti, včetně slepeckého ústavu v Brně. Kromě toho se mu dokonce podařilo povznést zdejší zemědělství a chov šlechtěného dobytka, za což ho císař povýšil do šlechtického stavu s titulem šlechtic z Kunewaldu.

Vedle prospěšných prací se věnoval také rodině. Se svou manželkou, za kterou pojal Ernestinu Pfundhellerovou z nedalekého Nového Jičíně, měl celkem osm dětí. Šest z nich svého otce přežilo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ochutnají nejlepší dobrotu, slivovici i ovocný destilát

Fridrich Emil Schindler zemřel na zámku v Kuníně 18. března roku 1867 a jeho ostatky spočinuly v hrobce vybudované nad hrobem své adoptivní babičky Marie Walburgy.

„Svíčka rodu Schindlerů z Kunewaldu uhasla vloni v dalekých Korutanech úmrtím Emilovy pravnučky. Paměť, duch a ohromné množství předmětů rodiny se však na zámek v Kuníně vrátily a dále budou navracet,“ doplnil Jaroslav Zezulčík.

Zájemci, kteří si ještě unikátní výstavu nazvanou Dědictví rodiny Schindlerů z Kunewaldu nestihli prohlédnout, nemusí zoufat.

Brány zámku jsou návštěvníkům otevřené nejen v hlavní turistické sezoně, ale projít si jeho prostory, a to včetně zmíněné výstavy s kolekcí čítající tisícovku vzácných předmětů, mohou také o víkendech v měsících březnu a dubnu.