Akci, při které se lidé mohli zbavit nepotřebných knih, uspřádalo kopřivnické lašské muzeum loni poprvé a po loňském úspěchu ji letos zopakovalo. „Loni jsem si tady vybral a stejně i letos," usmíval se odcházející Josef Adamec, jenž si odnášel knihu Jitro kouzelníků autorů Jacquese Bergiera a Louise Pauwelse.

Paní Sylva z Kopřivnice nabízela knihy k prodeji. „Letos jsem tady poprvé a je to výborná věc. Umřela mi maminka a je mi líto vyhodit ty knížky, které nechci. Podařilo se mi už prodat asi dvanáct knížek," uvedla paní Sylva.

Petra Žallmannová nabízela knihy loni i letos. Mnoho jich dávala zadarmo. „Zemřela mi babička a dům se prodává. Když má člověk k těm knihám aspoň trochu nějaký vztah a nemá je kam dát, tak se jich těžko zbavuje anonymně. Tak mám radost, když si aspoň někdo něco odnese. Vyhodit knížku, je pro mě naprosto nemyslitelné," řekla Petra Žallmannová.

Zhruba dvě hodiny před koncem zaznamenali v muzeu už zhruba tolik návštěvníků jako loni. „I přes to pěkné počasí přišlo poměrně dost návštěvníků. Lidi mi po loňské burze psali i říkali, že to bylo fajn. Tady totiž není žádný antikvariát, jediný v okolí je v Novém Jičíně, takže po knížkách je docela hlad," sdělil vedoucí muzea Pavel Dvořák.

Ten vzhledem k zájmu lidí nevylučuje, že by muzeum mohlo pořádat knižní burzu i dvakrát ročně na jaře a na podzim. Na organizaci to není nijak náročné. Uvažuji o tom," uzavřel Pavel Dvořák.