Pozůstalí nosí zejména živé květiny a v poslední letech čím dál více oblíbené věnce z jehličí.

K tomu všemu se však letos přidalo i překrásné podzimní počasí, a tak bylo vidět, že se lidé na hřbitovech zastaví i proto, aby si povykládali se svými známými nebo se jen tak prošli a nasávali atmosféru. „O dušičkách chodím pokaždé na hřbitov, abych uctila památku mých blízkých. Donesu nějaké květiny, zapálím jim svíčku a zavzpomínám na společné chvíle," svěřila se Kateřina Bolfová. Ta už řadu let bydlí v Novém Jičíně, ale o dušičkách vždy navštíví hřbitov v rodných Hukovicích.

Drtivá většina lidí přijela na hřbitovy ve městech automobily, a tak najít volné místo zabralo někdy chvíli času. „Abych byl upřímný, čekal jsem, že to bude hroší. Sice je tady hodně aut, ale pořád se to tak střídá, že někdo vyjíždí, tak jsme našli místo docela rychle," řekl v sobotu v podvečer před hřbitovní bránou v Novém Jičíně pan Vladimír v doprovodu své ženy, držící smeták a lopatku. S pracovní výbavou nebyli zdaleka jediní. Úklid na hrobech bylo možné sledovat, konkrétně v Novém Jičíně, snad v každé uličce a mnohdy se na něm podílelo i více generací jedné rodiny.

Na dopravní situaci kolem městských hřbitovů bedlivě dohlížela po celý víkend městská policie, a ta v Novém Jičíně dokonce připravila akci Dušičky 2015. „Začali jsme s tímto opatřením o něco dříve. Zaměřujeme se na okolí hřbitovů v Novém Jičíně i jeho místních částech. Určitě doporučujeme nenechávat ve vozidlech cenné věci," informoval ředitel MP NJ Jiří Klein. Podobně je tomu také v sousední Kopřivnici. „Chceme předejít nepříjemnostem, neboť zvýšený pohyb na hřbitovech využívají někteří nepoctiví lidé, kteří se snaží využít situace ve svůj prospěch. Kradou nejen květinovou výzdobu a věnce, ale vykrádají i auta, jejichž majitelé je zapomenou uzamknout nebo v nich nechávají cenné věci," vysvětlil Stanislav Šimíček, místostarosta pověřený řízením Městské policie Kopřivnice. Častými pochůzkami po hřbitovech proto chtějí policisté odradit potenciální pachatele a výtržníky od jejich činů. Zvýšené kontroly celorepublikových policistů i městských strážníků budou pokračovat nejen dnes, na kdy připadá Památka zesnulých, ale také minimálně ve zbytku týdne.

Lehké napomenutí by si od strážníků možná zasloužil manželský pár, který se vydal v sobotu odpoledne na městský hřbitov v Odrách. Kouzelnou podzimní dušičkovou atmosféru, dokreslenou krásně popadaným žlutým listím, zde na chvíli rozčeřila jejich hádka o tom, kde přesně bude na hrobě ležet věnec, který donesli. I v tento pietní čas vykouzlila tato kuriózní situace některým návštěvníkům úsměv na rtech.