Celorepubliková akce s názvem Sněhuláci pro Afriku, která souvisí s akcí Kolo pro Afriku, se letos koná počtvrté.

„Jejím cílem je formou hry, tvůrčí a pohybovou činností dětí pomoci dětem v Africe. Zapojují se školy, školky a ideálně během jednoho týdne se na všech místech staví sněhuláci. Děti dávají dobrovolný příspěvek, z něhož je hrazena doprava kol českých dárců dětem do Afriky. Ty se tak mohou dostat do školy. Bez kola je pro ně mnohdy vzdělání nedosažitelné, vzdálenosti do škol jsou obrovské," uvedla v tiskové zprávě organizátorka akce a kantorka Gymnázia Ostrava-Hrabůvka, Michaela Böhmová s tím, že samotné stavění sněhuláků na mnohých školách doprovází doprovodná osvětová činnost, při níž učitelé prezentují dětem život v Africe, tamější poměry a nutnost pomoci.

Letos se zatím přihlásilo 214 škol, z toho tři z Novojičínska, které se měly pustit do stavění sněhuláků v tomto týdnu. Jenže déšť a obleva daly sněhu zabrat. „Zatím jsme zvolili náhradní výrobu, už mám i něco vybráno, ale přesto čekáme na vhodné sněhové podmínky, že bychom tu akci udělali," sdělila Pavlína Pokorná ze Základní školy Hostašovice. Dodala, že sněhuláky s dětmi stavěli, ale než je stačili vyfotit, tak je déšť a teplo poničily.

Na sníh čekají také ve Štramberku, kde se akce účastní již od jejího vzniku. „Nemáme zatím hotovo nic, protože jsme, asi jako každý, počítali s tím, že sníh vydrží. Teď budou prázdniny, tak ještě počkáme a potom uvidíme," řekla ředitelka Základní školy Štramberk Zdeňka Havlíková, jež zároveň ujistila, že pokud sníh nenapadne, určitě zvolí náhradní, zřejmě papírovou variantu.

S náhradním materiálem při stavbě sněhuláků už mají bohaté zkušenosti v Základní škole Mořkov, která se rovněž akce Sněhuláci pro Afriku účastní již od počátku.

„Předloni jsme čekali na sníh a nedočkali jsme se, tak jsme nakonec dělali sněhuláky i z hroznového vína. Loni nám to vyšlo. To bylo sněhu dost," vzpomněla učitelka školy Lenka Kociánová, která má ve škole akci na starost.

„Loni jsme byli venku celá škola. Třída se třeba domluvila, že postaví pět sněhuláků a za každého dá padesát korun. Každá třída, včetně školky, něco dala a celkovou sumu jsme pak odeslali na tu akci," doplnila Lenka Kociánová, která věří, že se ještě do konce února, kdy termín na stavbu sněhuláků pro Afriku končí, děti i učitelé dočkají.

„Počkáme, snad po prázdninách nějaký sníh napadne. A když by nenapadlo nic ani v únoru, tak bychom to udělali zase tou formou, že bychom dělali z papíru a z polystyrenu. Ale ještě je pořád čas," uzavřela Lenka Kociánová.