Tvůrcem obou soch je frenštátský sochař Albín Polášek, později profesor Akademie krásného umění v Chicagu.

Obě díla v jejich konečné podobě začal tvořit v roce 1929, na prvotní podobě sochy Radegasta ale pracoval již v roce 1924. Jednatel Matice radhošťské Drahomír Strnadel kdysi pro Novojičínský deník uvedl, že na své verzi sochy Radegasta pracoval také.

Málokdo ví, že v době, kdy vytvářel sochu Radegasta Albín Polášek, měl svou verzi trojanovický sochař Jan Knebl.

„Viděl v Poláškovi velkého konkurenta. Vytvořil vlastní sochu Radegasta, která vypadá zcela jinak. Poláškovu skicu kritizoval, že vypadá jako indiánský totem. Albín Polášek zdůraznil, že právě lví výraz ve tváři znázorňuje primitivní sílu a staroslovanské ornamenty zdůrazňují pohanství, zatímco socha Cyrila a Metoděje má mnohem jemnější provedení a je z bronzu, což znamená vyšší stupeň kultury," uvedl Drahomír Strnadel.

Zajímavostí je, že sousoší Cyrila a Metoděje tehdy zaplatili čeští rodáci v Americe. K odhalení sochy a oficiálnímu předání došlo 5. července 1931 při konání Slovanské pouti na Radhošti, což dokládá také zvoucí plakát na tuto akci.

Čtyři schránky s odkazem z minulosti otevřeli ve čtvrtek 12. září ve Frenštátě pod Radhoštěm. Schránky byly v makovici opravovaného kostela a obsahovaly mnoho vzácných materiálů.Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Na plakátu, který v roce 1931 zval na Slovanskou pouť, jsou již obě sochy vyobrazeny. Tento plakát byl uschován v jednom z tubusů ve věži kostela Jana Křtitele ve Frenštátě pod Radhoštěm. foto: Deník/Ivan Pavelek

Co možná o sochách nevíte

Sousoší Cyrila a Metoděje
Je duté, odlité z bronzu, vysoké 2,60 metru, váží 800 kilogramů. Stojí na podstavci ze žuly, vysokém 1,60 metru.

Socha Radegasta
Je z umělého kamene, vysoká 3,20 metru, váží 1,4 tuny. Originál je od listopadu 1998 ve vestibulu frenštátské radnice. Druhý odlitek, který před více než osmi desítkami let vznikl, skončil v pražské zoo. Kopie, která dnes stojí na hřebenu Radhoště, je z žuly, vysoká 3,28 metru a váží 3,2 tuny.