Organizátoři slibují, že návštěvníci nepřijdou ani o dílničky a workshopy. Ty se budou konat v době prázdnin když bude příhodnější počasí. Vše bude zveřejněno na stránkách pustevny.cz a facebooku Pusteven.

Na další sochy se mohou těšit návštěvníci Pusteven, tentokrát je sochaři vytvoří z písku. Umělci vytvoří okolo deseti soch zvířat z celkem 90 tun písku a podpoří tak dobročinný projekt Pískoles – Za les bez kůrovce. 

Lampiony štěstí se ve Frenštátě pod Radhoštěm nebudou smět používat. Foto: archiv Deníku
Frenštát zakázal lampiony štěstí, vyhláška je prý ale zbytečná a bezzubá

Dita Korčák Hrtusová, mediálně zastupující organizátora projektu Happy Tree, z. s. a Pustevny s.r.o. pro Deník sdělila, že projekt vznikl v duchu boje proti kůrovci a záchrany beskydských lesů. Organizátoři chtějí zábavnou formou vzdělávat návštěvníky o problematice kůrovce, který ničí české lesy. Návštěvníci budou přispívat dobrovolným vstupným, které po skončení akce věnují organizátoři na výsadbu nového lesa v postižené oblasti. Na projektu spolupracují i Lesy ČR, jejichž pracovníci budou nové stromy vysazovat.

Sochy, které umělci vytvoří, budou mít tvar zvířat, která kvůli ubývání stromů v lesích, přicházejí o své přirozené prostředí k životu. Speciální písek je nutné nejprve udusat a připravit do forem.

„Na sochách pracuje pět sochařů, kteří mají tři pomocníky a tvoří od pondělí do pátku. Díla dokončí na konci týdne a v sobotu jsme si pro návštěvníky nachystali oficiální zahájení s doprovodným programem,“ řekla Dita Korčák Hrtusová. Rodiče i děti se mohou v sobotu zúčastnit doprovodného programu, jako jsou kreativní a naučné dílničky, workshopy, hledání losů v písku a hry, které si pro ně připravil promotým Hitrádia Orion.

Ilustrační foto.
Pacienti s koronavirem zahltili nemocnici v Havířově, ta musí odmítat další

Na sochy se lidé mohou přijít podívat po celou dobu letních prázdnin - budou k vidění denně od osmi hodin ráno do šesti hodin večer v okolí běžeckého stadionu, po pravé straně za Zaryšem směrem ke stezce Valaška.

Tvoření soch má na Pustevnách tradici, v zimě si lidé oblíbili tradiční ledové sochy, v květnu pořádají organizátoři Dřevěné Pustevny, kde se setkávají řezbáři z celé republiky. „Příprava soch není nikterak jednoduchá. Třebaže se může písek zdát jako vhodná varianta pro stavbu, ve své komplikovanosti si nezadá ani s ledem,“ doplnila Dita Korčák Hrtusová.

Komentované prohlídky v rámci Technotrasy lákají k návštěvám zajímavých míst. Foto: archiv infocentra
Technotrasy v Beskydech nabídnou krásy místního průmyslu a nepřístupná místa

Návštěvníci se na Pustevny dostanou buď lanovkou z Ráztoky, nebo autobusem či automobilem z Prostřední Bečvy. Na Pustevnách je odstavné parkoviště. Projekt Pískoles podporují Moravskoslezský a Zlínský kraj. Aktuální informace je možno najít na webových stránkách Pusteven.

Lucie Syrovatková