Odbor proto zveřejnil výzvu pro občany, aby byli velmi obezřetní. Případy mají poměrně známý scénář, jaký již použili jiní podvodníci. Osoba se představí jako sociální pracovnice a tvrdí, že přináší peníze vratku ze „sociálky“, ale nemá u sebe přesnou částku. Z toho důvodu nabízí bankovku vyšší hodnoty a žádá o vrácení peněz do uvedené částky. Tímto způsobem se dostává do bytů, domů a blízkosti finančních prostředků a majetku občanů.

„V žádném případě tímto způsobem peníze občanům nevracíme a nedoručujeme,“ upozornila Anna Hrachovcová, vedoucí Odboru sociálních věcí Městského úřadu Frenštát pod Radhoštěm.

Radnice upozorňuje občany, že pracovnice odboru sociálních věcí Městského úřadu Frenštát pod Radhoštěm jsou povinny se vždy představit a legitimovat služebním průkazem s pověřením k výkonu sociálního šetření, případně i pracovní smlouvou. „Přesto v případě pochybností doporučujeme občanům, aby telefonicky kontaktovali městský úřad a identitu sociálních pracovníků si ověřili,“ doplnila Anna Hrachovcová s tím, že telefonní číslo pro ověření identity pracovníka odboru sociálních věcí Městského úřadu Frenštát pod Radhoštěm: 556 833 180, 606 756 315.

POLICIE RADÍ, ABY LIDÉ BYLI OBEZŘETNÍ

Policie České republiky právě kvůli podobným podvodníkům pořádá různé přednášky určené zejména pro seniory. Na nich se starší lidé dozvědí, jak se mají chovat v případě, že je kontaktuje jim neznámá osoba.

Veřejné diskuze v bílovecké knihovně se zúčastnila asi třicítka zájemců.
Zábavní park v Bílovci? Lidé chtějí referendum

„Nevěřte cizím lidem. Nikoho cizího nikdy nepouštějte do svého domu či bytu. Nezapomeňte, že podvodníci se na vás obrátí s nejrůznějšími legendami o přeplatku elektriky i plynu, výhodném nákupu, potřebě navštívit wc, dostat vodu. Jedním ze způsobů je rovněž legenda o vnukovi, který se právě dostal do tísně a potřebuje peníze, pro které pošle známého. Jediným cílem těchto podvodníků je vylákat ze seniorů co nejvíce peněz,“ upozorňuje starší občany Police České republiky.

POZOR NA ÚSPORY

Zároveň policisté také konstatují, že kvůli důvěřivosti naši starší spoluobčané nejednou přijdou o své celoživotní úspory bez šance na jejich navrácení.

Ilustrační foto. Dům v Radniční ulici v Odrách.
Úřad v Odrách se asi bude stěhovat