Sodíkové výbojky nahradí LED osvětlení v následujících týdnech v ulicích Slovanská, Jubilejní a také v místní části Bludovice. Do podzimu přibude ve městě dalších 36 svítidel s technologií LED diod a nasvítí se také přechod pro chodce u základní školy na Tyršově ulici. Cena zakázek přesáhne dva miliony korun.

„Ve Slovanské ulici se bude měnit 18 sloupů veřejného osvětlení," uvedla Blanka Zagorská z odboru majetku, rozvoje a investic novojičínské radnice. Práce budou probíhat po etapách. „V úsecích, kde se budou stavět nové sloupy, bude omezen dopravní provoz a zákaz parkování," zdůrazňuje mluvčí novojičínské radnice Marie Machková s tím, že rekonstrukce veřejného osvětlení ve Slovanské ulici potrvá tři měsíce.

„Během letních prázdnin se budou měnit sloupy u základní školy a mateřské školky v Jubilejní ulici. Osm svítidel, která již využívají technologii LED diod, bude opět namontováno na nové sloupy. Navíc přibude jedna zcela nová lampa," vysvětlila Zagorská. Na podzim se nahradí novými zdroji také devět lamp v Bludovicích, a to v lokalitách Za Humny a Pod Hýlovcem.

S výměnou osvětlení za úspornější světelné zdroje začal Nový Jičín v roce 2013 a dosud do ní investoval přibližně 6,5 milionu korun. Nově instalovaná svítidla s technologií LED diod mají o 50 až 70 procent nižší spotřebu elektrické energie a delší životnost, než lampy se sodíkovou výbojkou. „Výměnu veřejného osvětlení provádíme průběžně, hlavním ukazatelem je nevyhovující technický stav původních světelných zdrojů," dodala Zagorská.