Tříčlenný senát soudu a účastníci jednání si vyslechli výpovědi svědků a také delší řeč ženy, která je se svým manželem obžalovaná z týrání nezletilých dětí. Žena uvedla, že když si chlapce a dívku v jejich raném věku brali do pěstounské péče, byli upozornění na možné problémy.

„Když jsme si je přinesli domů, začaly se u nich projevovat depresivní projevy, ty časem přecházely v agresivitu,“ uvedla obžalovaná s tím, že dívka i chlapec ji kousali a ubližovali i sobě.

Ve svém vyprávění obžalovaná přiznala, že později děti za jejich chování potrestala, podle ní dvakrát použila jezdecký bičík. Poprvé, když se prý dozvěděla, že děti zabily mladá káčátka.

Oslava 100. výročí existence dechové hudby v Petřvaldě v roce 1988.
SERIÁL DENÍKU: Jak jsme žili na Novojičínsku - Petřvald

„Řekla jsem si kdysi, že na ně nepoužiji vařečku. Tak jsme šla do skříně, kde jsme měla jezdeckou výstroj a vzala jsem tu plácačku a každému s ní dala třikrát na zadek,“ řekla žena.

Obžalovaná u soudu také popsala, jak se snažili naučit dceru, aby se přestala pomočovat noci v posteli. Ustlali ji na dekách na zemi a nachystali jí budík na čtvrtou hodinu ranní, aby se šla povinně vymočit. Když už se dcera nepomočila, mohla spát opět na posteli. Dalším prostředkem bylo, že žena převlékla čistě postel a dceři oblékla pomočené kalhotky.

Zhruba před dvěma lety soud manželům děti odebral. Rok žily v přechodné pěstounské rodině, nyní žijí necelý rok u dalších pěstounů, kteří mají i vlastní dceru. Nová pěstounka u soudu sdělila, že dívka se pomočovala ještě když ji převzali do péče, nyní se tak už neděje. Děti podle ní postrádaly běžné hygienické návyky.

Discgolf. Ilustrační foto.
Na Svinci změří síly discgolfová elita

„Když jsme je dali do vany s vodou, vylezly z vany mokré jen na těch místech, kam jim sahala voda. Chlapec si neuměl namydlit žínku, tvrdil, že si myl zuby, přitom měl suchý kartáček,“ řekla mimo jiné nová pěstounka, která přiznala, že dětem také dala dvakrát na zadek – jednou, když škrtali v pokoji zápalkami, podruhé, když se navzájem škrtily. Stejně, jako další svědci, uvedla, že na dětech bylo patrné, že jim chybí láska.

Bývala kamarádka manželů, která vystupovala v roli svědkyně, řekla, že byli u manželů na několika návštěvách. „Neviděla jsme nic, co by bylo trestné, ale jejich výchova byla příliš příkrá a bezcitná. Často děti plácla po ruce nebo po zadku kvůli malicherným věcem. Připadalo mi, že je trestá zbytečně hodně,“ vypověděla svědkyně s tím, že s obžalovanými se přestali stýkat, protože nesouhlasili s tím, jak praktikují pěstounskou péči.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Prchalovské dožínky zpestřila také spanilá jízda traktorů.
Prchalovské dožínky se vydařily. Podívejte se na snímky z prvního ročníku