Zřídit soukromou základní školu by chtěli v Novém Jičíně Hana Skočková a Daniel Fojtík. A jak to tak vypadá, už teď mají nepřátele. Hana Skočková je přitom již dvě desetiletí zřizovatelkou soukromé Mateřské školy novojičínská Beruška. „Soukromou školu jsem chtěla otevřít již před deseti lety, ale nevyšlo to," naznačila Hana Skočková. Po městě tehdy začaly kolovat „zaručené" informace o tom, že nemá odpovídající vzdělání, a proto nemůže školu provozovat. „Chyběly mi tenkrát čtyři děti, abych to mohla otevřít. Přitom já bych byla jen zřizovatel," naznačila Hana Skočková.

Nyní se pokouší o zřízení soukromé základní školy opět. „Momentálně je to na krajském úřadě. Podle toho, jak rozhodnou, to případně předají ministerstvu školství, které se vyjádří, zda to zařadí do sítě škol, či ne. Otevírat bychom chtěli příští rok v září. Jednalo by se o jednu třídu s počtem dvaceti dětí. Nejprve se chystáme na první stupeň," přiblížila své představy Hana Skočková.

Se žádostí se zájemci o zřízení soukromé školy obrátili nejprve na členy novojičínské městské rady. Pouhý den před jejím zasedáním se ale objevil dopis adresovaný starostovi Nového Jičína Jaroslavu Dvořákovi, který podepsaly „Učitelky ZŠ". Podle mínění některých učitelek novojičínských základních škol jde ryze o něčí soukromou aktivitu, nikoliv o všeobecný názor.

Starostu Nového Jičína Jaroslava Dvořáka se Deníku nepodařilo zastihnout, neboť byl prakticky celé pondělí na jednáních, redakce má ale k dispozici zmíněný dopis. V něm jsou například věty: „Myslíme si, že naše ZŠ jsou velmi kvalitní, což dokazují různé úspěchy žáků. Neměl byste, jako starosta obce, podporovat především školská zařízení obce?! Zkuste se postavit před učitele a říct jim, která škola zanikne!!!"

Autor či autorky se také ostře vyjadřují na adresu soukromé Střední odborné školy Educa Nový Jičín. Ta je v nájmu v objektu města Nový Jičín, na jehož rekonstrukci však přispěla nemalou částkou z dotace. A pisateli zjevně vadí, že část objektu by Educa nabídla právě soukromé základní škole. „Proč myslíte, že Educa tam chce mít svou ZŠ? Zkusil jste se zeptat, kolik žáků neudělalo maturitu a kolik žáků se dostalo na VŠ?," zní další z dotazů autora dopisu. V tomto případě ale proti sobě autor popudil vedení školy Educa, které podává trestní oznámení na neznámého pachatele za poškozování dobrého jména.

„Máme s nimi smlouvu o smlouvě budoucí o pronájmu části objektu. Tato smlouva je v souladu s naší smlouvou uzavřenou s městem Nový Jičín," uvedla k případné existenci soukromé základní školy v Educe Lidmila Kramolišová, manažerka SOŠ Educa Nový Jičín.

Hana Skočková se k dopisu raději nechce vyjadřovat. Těžko by nacházela slušná slova. „Původně jsme uvažovali, že do toho půjdeme s nimi, ale nakonec jsme od toho upustili. Mě v tom dopise třeba fascinuje otázka: "Nenapadlo Vás, proč iniciativa soukromého školství nevzešla od pracovníků ze základního školství. No, a proč to neudělaly samy? Vždyť soukromé školství tady existuje dvacet let," uvedla Hana Skočková.

Škola, kterou chce zřídit, by podle ní byla jiná hlavně v individuálním přístupu k dětem. „Také chceme pohybové a sportovní aktivity jako prvek zdravého životního stylu. Nechceme vypichovat anglický jazyk či informační technologie, protože to je dnes běžnou součástí. Rozdíl je v tom, že angličtinu chceme zaměřit na konverzaci. Ty děti umí jazyk dobře teoreticky, ale neumí jím skoro vůbec mluvit," vysvětlila Hana Skočková.

Radní města na svém zasedání nakonec neměli námitek ke zřízení soukromé školy. Pokud by v září vznikla, byla by první soukromou základní školou na Novojičínsku. Před asi třemi lety se objevila taková úvaha v Kopřivnici, ale sešlo z ní.