Johana Špačková navštěvuje frenštátskou hotelovou školu, obor cukrářka, třetím rokem. Přes své zkušenosti a znalosti „z kuchyně" byla na soutěži nováčkem. „Gastojunior v Brně byla vlastně teprve má druhá soutěž. Měsíc před tím jsem se sice zúčastnila regionálního kola této soutěže, které se konalo v Ostravě, ale jinak jsem nikdy nesoutěžila," přiznala studentka.

Při brněnském klání se všichni soutěžící cukráři museli poprat s nelehkým úkolem. V časovém limitu 45 minut měli za úkol vytvořit moučník z bramborového těsta. Zatímco spousta z nich se vydala cestou nejrůznějších bramborových placek či šišek, Johana spolu se svou mistrovou vytvořila dezert vskutku originální. „Byl to bramborový dortík plněný tvarohem, hruškami, brusinkami přelitý malinovou omáčkou s portským vínem. K tomu jsem podávala ještě smetanový krém s limetkou a jako takový doplněk ořechy s jablky v karamelu," prozradila Johana Špačková.

Jako hlavního autora vítězného dezertu vzápětí označila svou mistrovou, která jí byla nejen rádkyní, ale také důležitou podporou při soutěžení. „Ten nápad na moučník byl hlavně její. Já jsem přispěla jen několika nápady a tím, že jsem to udělala," přiznala s úsměvem Johana.

Ačkoliv v Ostravě dortík takový úspěch neměl a frenštátská cukrářka za něj získala „jen" bronzové pásmo, v Brně porotu nadchnul. A to tak, že se Johana stala absolutní vítězkou Gastrojunior Brno 2013. Za nenadálým úspěchem přitom podle ní stojí nejen originální nápad, ale také změny, které receptura během měsíce před krajským kláním doznala. „To vítězství bude určitě také v tom, že jsme původní recept po soutěži v Ostravě trochu pozměnili. Porotkyně z regionálního kola nám totiž poradila, co jí v dezertu chybělo a co by bylo možná dobré vylepšit," sdělila Johana a přítomná paní mistrová se smíchem její slova potvrdila: „Navíc si ty rady vzal konečně někdo k srdci."

První místo jak studentku, tak její mistrovou a vedení školy velmi mile překvapilo. Umístění je o to cennější, že je pro Johanu nejspíš posledním. „Vítězství jsem nečekala, a tak jsem se při vyhlášení výsledků celá rozklepala. Mám z něj ale radost, protože letos končím, a i když chci pokračovat v nástavbovém studiu, takovou možnost soutěžit tam už asi mít nebudu," dodala absolutní vítěžka Gastrojunior Brno 2013 na závěr.