Pečete domácí chleba? Přihlaste se do soutěže s názvem Bílovecký bochník 2016 a třeba zabodujete. Již čtvrtý ročník soutěže se uskuteční v sobotu 3. září v průběhu Odřivousových slavností v Bílovci. Veřejná degustace začne v 17 hodin.
„Soutěžit se bude ve dvou kategoriích: chléb z domácí trouby a chléb z domácí pekárny. Podmínkou je, aby k pečení nebyly použity žádné kupované namíchané směsi. Soutěž se bude konat v půvabném prostředí bíloveckého zámku, kde jednotlivé chleby ohodnotí porota a posléze je ochutnají také návštěvníci Odřivousových slavností," vysvětlila pravidla Šárka Seidlerová, jež je pověřená medializací města.
Vloni odborná porota hodnotila patnáct chlebů, nechyběl například česnekový chléb se škvarkami, chléb kmínový, celozrnný kváskový či celerový. Nejlepší recepty pak byly zveřejněny na webových stránkách města.
„Všechny bochníky rozličných tvarů a vůní vypadaly a chutnaly výborně, porotě jejich práci vůbec nezávidím," řekla vedoucí kulturního odboru v Bílovci Marie Velká a dodala, že ošatky s rozkrájenými chleby byly návštěvníky po degustaci do posledního drobku rozebrány.
Zájemci o účast v letošním ročníku soutěže Bílovecký bochník mohou své přihlášky podat do 30. srpna na e-mailové adrese info@bilovec.cz. Vlastnoručně upečený čerstvý chléb pak soutěžící odevzdají v sobotu 3. září v době od 15 do 16 hodin na zámku v Bílovci. Ke každému soutěžnímu bochníku musí být dodán také návod na přípravu, včetně použitých ingrediencí. Všechny recepty budou opět zveřejněny na webových stránkách města.
Ocenění získají první tři pekaři v obou kategoriích.