Skupina čtyř motorkářů z novojičínské obce Tichá vyrazila loni v srpnu směr Francie. Bratři Badáčové si patnáctidenní cestou splnili sen i hec v jednom, dojet na motocyklech značky Jawa do Paříže a zpět.

Z obyčejné cesty za poznáním krás země pyšnící se nejlahodnějšími víny i sýry se stala „expedice", na jejímž konci hlásily tachometry motorek čtyř mladých mužů 5150 najetých kilometrů. Motorkáři se nakonec podívali, kromě Francie, také do Rakouska, Švýcarska, a Německa a samozřejmě projeli i Českou republiku, odkud vyjížděli. Na začátku cesty přitom stál obyčejný hec dvou bratrů, Martina a Lukáše.

Martin jezdí na Jawě od svých 14 let a plán vyrazit na stroji podívat se na Eiffelovku se v jeho hlavě zrodil už dávno. „Už dávno jsem plánoval, že bych se na svém stroji chtěl někam vyjet podívat. Ale pořád to byla jen taková vize, protože moje motorka stála rozebraná v garáži. Pak jsem ale začal dělat maturitní práci o Jawách, při které jsem modeloval celý motor," zavzpomínal na události předcházející loňské cestě Martin Badáč. „Po ukončení studia a návratu do Tiché jsem měl spoustu času a brácha mě začal hecovat, abych si tu pořád rozebranou motorku složil. Tak jsem ji poskládal a domluvili jsme se, že si splním sen, zajedu si do Paříže a zpátky a on se ke mně přidá," vysvětlil Martin.

Svůj plán dotáhli bratři do konce a den odjezdu stanovili na začátek srpna. Rozšíření se přitom dočkala nejen sestava jezdců, k Martinovi a Lukášovi se přidali další dva kamarádi, ale také trasa. „Nakonec se nám cesta pouze do Francie zdála málo, a tak jsme se domluvili, že to protáhneme k Atlantiku a pak ještě podél moře dolů ke Španělsku a přes Alpy zpátky. A tak z toho vznikl přes 5 tisíc kilometrů dlouhý okruh," zasmál se druhý z jezdců, Lukáš.

Mladé vyznavače motorek značky Jawa cestování natolik nadchlo, že se v jejich hlavě okamžitě zrodila myšlenka na cestu další, tentokrát do Afriky. K Gibraltaru se chtějí mladí jezdci, kteří mezitím založili občanské sdružení Jawa-travel, vydat začátkem září letošního roku. Na svých strojích se chystají ujet až 11 tisíc kilometrů a navštívit Rakousko, Švýcarsko, Francii, Španělko, Maroko, Monako, Itálii, Maďarsko a sousední Slovensko.

Více informací se, o plánované cestě i zážitcích z cestování na Jawách, dočtete v úterním vydání Týdeníku Region.

#flash|https://g.denik.cz/72/f9/denik-tisk.swf|500|115|TOIF#