Zrekonstruovaný historický dům v centru obce spolek představil ve středu 6. března.

„Začalo to všechno tak, že jsme měli možnost získat dotace z Evropské unie na zakoupení, rekonstrukci a vybudování nové sociální služby. Budovu se nám podařilo koupit. Byla od počátku našim sídlem, měli jsme ji totiž pronajatou,“ vysvětlil místopředseda spolku Bohumír Večerek. Rodiče z Novojičínska pečující o dítě s handicapem ho zde mohou s klidným svědomím přenechat v péči profesionálního personálu, kdy většina v ITY působí na dobrovolnické bázi.

„Rodiče pak mají čas se věnovat svým soukromým záležitostem, sourozencům klientů nebo si odpočinout a nabrat síly od práce, která je velmi, ale velmi náročná a vyčerpávající. Klienti tady budou docházet a je to pro ně připravené, aby jim to vyhovovalo. Všechny prvky v budově jsou udělány tak, aby se zde děti cítily dobře,“ vysvětluje Večerek.

Spolek v budově působí od roku 2014 a díky aktivitě jeho členů, mohou dnes být „ve svém“, bez dluhů a s nabídkou tolik potřebné služby. „Dva roky se dělal projekt a poté se vše vybudovalo,“ řekla předsedkyně ITY Pavla Polášková Nari. Organizace nejdříve začala pořádat jednodenní pobyty, následně i pobytové a nyní přichází s ambulantní péči, po které je mezi rodiči velká poptávka. „Kapacita na pobytové služby je přibližně 14 klientů, samozřejmě záleží na druhu postižení. Na jednoho zaměstnance připadají dle diagnozy jeden až dva klienti,“ doplnila předsedkyně.

Rekonstrukce domu vyšla přibližně na 9 milionů korun a většinu uhradila unijní dotace. Přispěli také další dárci, mezi které se řadí i jednotlivé samosprávy. „Odlehčovací služby patří teď pro kraj k těm nejdůležitějším. I rodiče těchto dětí si potřebují někdy odpočinout, potřebují načerpat novou sílu, zajet si i na dovolenou. Od toho nemůže pomoci kraj, ani město či obec, od toho jsou právě tyto spolky, které pomáhají, pomáhají srdcem a já jim za to moc děkuji,“ řekl při středečním slavnostním otevření náměstek hetjmana Jiří Navrátil.

Sídlo ITY je na ambulantní odhlehčovací službu skvěle připraveno. Zcela nové zázemí, od klubovny, přes výukové kuchyně, přes terapeutickou místnost, pokoje až po terasu, je přizpůsobené pro klienty se speciálními potřebami a jejich terapii a odpočinek. Postará se o ně odborně vyškolený tým a není vyloučené, že v budoucnu se k němu připojí o rodinní příslušníci klientů. „Chceme také zaměstnat maminky postižených dětí, protože ty práci těžko seženou. Přitom mají absolvovanou asistentskou péči a jsou největšími odborníky. Výhodou je, že je zapojíme také sociálně,“ doplnila Iva Králová, koordinátorka sociální služby ITY.

MŠ Bartošovice.
Předškoláci se představují: MŠ Bartošovice