Dá se říct, že Nový Jičín se dostane do všech koutů světa. Rohy mnoha obálek a pohlednic budou totiž zdobit poštovní známky s vyobrazením části náměstí s budovou Staré pošty a farního kostela Nanebevzetí Panny Marie, jež budou mít dvacetikorunovou hodnotu.

Tato známka bude v prodeji od září letošní roku.Vůbec první známka o městu

Jak potvrdila mluvčí města Marie Machková, Česká pošta rozhodla známky vyrobit a dát do oběhu na popud novojičínské radnice. „Jsme velmi potěšeni, že komise oboru známkové tvorby ministerstva průmyslu a obchodu vybrala z několika desítek žádostí tu naši a nechá vytisknout vůbec první známku s vazbou k Novému Jičínu, a to v počtu 120 až 150 tisíc kusů," řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák. O tom, že se známka dostane daleko za hranice české kotliny, přesvědčuje filatelista Antonín Březina: „Známka bude zařazena do emise Krásy naší vlasti a bude v každém světovém filatelistickém katalogu."

Jak se vám líbí poštovní známka Nového Jičína? HLASUJTE V ANKETĚ!

Křest na slavnosti

Autorkou výtvarného provedení známky je akademická malířka Eva Hašková, rytcem poštovní ceniny bude Jaroslav Tvrdoň. „Kromě známky a příležitostného razítka by měla být k datu 4. září vydána i obálka prvního dne. Během letních měsíců, kdy je turistická sezona na vrcholu, bude Česká pošta lepit na doporučené dopisy také logo Nového Jičína," přiblížila Marie Machková. Právě ve středu 4. září bude známka vydána a o tři dny později na městské slavnosti pokřtěna. 

Poštovní ceniny však v tomto případě netvoří pouze profesionálové, ale do jejich tvorby se zapojí také děti z novojičínských škol. Veřejnost se z originálními návrhy jistě seznámí v červnu a nejlepší práce budou součástí filatelistické výstavy během zářijové městské slavnosti.