S velkým předstihem si mohli všichni majitelé řidičáků vydaných od ledna 2001 do konce dubna 2004 (před vstupem České republiky do Evropské unie) včas zajít na příslušný městský úřad, aby od 1. ledna letošního roku měli platné průkazy. Avšak, stejně jako v letech minulých, ani tentokrát zdaleka ne všichni došli.

Pro zapomětlivé nebo opozdilce však mají úředníci dobrou zprávu: U přepážky se příliš dlouho nečeká a doklad přijde dřív než do zákonem daných dvaceti dnů. „Máme ještě přibližně šest set lidí, kteří si o nový řidičský průkaz nepožádali, a dalších tři sta průkazů čeká na vyzvednutí," řekla včera Deníku Marie Machková, tisková mluvčí novojičínské radnice. Ještě před dvěma týdny to bylo přitom tisíc lidí a stále další na úřad přicházejí. „Ale předpokládáme, že vysoké procento lidí k nám vůbec nepřijde, protože jsou už třeba staří a nechtějí dále řídit," přiznala Marie Machková. Žadatelé mohou ve většině případů počítat s tím, že si mohou nový průkaz vyzvednout již za deset dnů, kdo si připlatí pětistovku, tak do pěti pracovních dní.

Jaká hrozí pokuta?

Jak vypadá aktuální situace v Kopřivnici, sdělila Lucie Petříčková: „V Kopřivnici si nevyměnilo řidičský průkaz přibližně osm set lidí, což je asi 13 a půl procenta, ale lidi stále chodí," uvedla. Ač jde sice o číslo větší než v Novém Jičíně, je třeba připomenout, že doklady si tady vyřizují i obyvatelé Štramberku nebo Příbora. Situace se od poslední výměny příliš neliší, neboť tehdy ji ignorovalo rovných 777 lidí.

Okolo 350 motoristů šlo do nového roku s neplatným řidičákem také ve Frenštátě pod Radhoštěm a jeho okolí, a z toho dvě stě až dvě stě padesát si o nové legitimace vůbec nepožádalo. Nejen tito řidiči musejí počítat s tím, že usednou-li za volant a nachytá je u toho policejní hlídka, budou muset ze své peněženky vytáhnout až dva tisíce korun.