Do soutěže se přihlásily Jakubčovice nad Odrou, Jeseník nad Odrou, Vražné a Albrechtičky. Každá z obcí si nakonec odnesla nějaké ocenění, hned dvě ale získaly právě Albrechtičky a to druhé místo v krajském kole soutěže, tedy hned za vítěznou obcí Řepiště, která postupuje do celostátního kola, a cenu Za nejlepší projekt ze strukturálních fondů. Více k získaným oceněním sdělil starosta Albrechtiček Miloslav Čegan.

Můžete přiblížit onen projekt ze strukturálních fondů, díky němuž jste získali ocenění?

Obec Albrechtičky získala dotaci z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko na akci Centrum volného času Albrechtičky. Realizací projektu vznikla nová stavba nabízející našim občanům volnočasové aktivity a zázemí pro tyto aktivity. V budově centra nalezneme fitcentrum, šatny, klubovny s kulečníkovým stolem, ping-pongem, minifotbálkem a také sálek pro cvičení aerobiku či zumby. Součástí projektu je i venkovní multifunkční hřiště s umělým povrchem.

Co myslíte, že rozhodlo o druhém místě v krajském kole? Můžete odhadnout, v čem Albrechtičky předčily ostatní soutěžící?

Na tuto otázku by zřejmě mohla odpovědět hodnotící komise Vesnice roku. Domnívám se, že obec jako takovou prezentují především její občané, spolky a občanská sdružení. Naše obec dělá mnohé pro zachování kulturního dědictví, máme v obci vybudováno místní muzeum v poslední zachované dřevěnici, máme zde pěkně udržovaný kostel s přilehlým hřbitovem, mnohé jsme udělali pro obnovu kulturních památek, obnovujeme veřejná prostranství. K výročí první písemné zmínky o obci byla vydána v loňském roce nejstarší kronika s názvem Pamětní kniha rodiny Janáčkovy, jakož i kronika školy, kostela, fary a obce Albrechtic.

Přihlásili jste se do této soutěže poprvé?

Do soutěže jsme se přihlásili již počtvrté, v roce 1996 byla obec vyhlášena Vesnicí roku v Moravskoslezském kraji. V roce 2006 jsme získali ocenění za vzornou knihovnu a v roce 2008 ocenění za péči o kulturní dědictví a rozvoj společenského života v obci.

Můžete nastínit, jaké stavební, případně jiné změny čekají vaši obec v nejbližší době?

Obec se v současné době připravuje na výstavbu splaškové kanalizace a čistírny odpadních vod, která by měla být v příštím roce realizována. Dnes víme, že náš projekt v objemu 66 milionů korun byl zařazen do schválených projektů Státního fondu životního prostředí. Bude to největší investice v obci po roce 1990, která vyřeší problémy s čistěním odpadních vod a naplněním zákonných požadavků na likvidaci splašků. Dalším připravovaným projektem je snížení energetické náročnosti kulturního domu, ve kterém sídlí i obecní úřad. Čekají nás investice do oprav mostů a lávek a věříme, že po kanalizaci přijdou na řadu i místní komunikace.

VĚRA RŮČKOVÁ