Koaliční dohody se ve středu v podvečer přetavily do konkrétních podob. Starostou města se stal Stanislav Kopecký (ANO), prvním místostarostou pak Václav Dobrozemský (ODS) a druhým místostarostou je Ondřej Syrovátka (SZ). Jako neuvolněný místostarosta bude působit Marcel Brož (KDU-ČSL).

„Ustavující schůze se zúčastnilo 26 z 29 zastupitelů, tři se z jednání omluvili. V tomto volebním období zasedlo do lavic 13 nováčků. Volba vedení města byla veřejná a starosta Stanislav Kopecký získal 19 hlasů,“ informovala mluvčí města Marie Machková.

O ustavující zastupitelstvo města Nový Jičín byl mezi lidmi velký zájem.Zdroj: Deník / Adam Knesl

Kromě přítomných koaličních zastupitelů, podpořili nového starostu také dva zástupci SPD a zastupitel za Svobodné. V Radě města Nový Jičín zasednou tři lidé za hnutí ANO, ve stejném počtu bude zastoupena i SZ, KDU-ČSL získala dvě křesla a ODS bude mít v radě jednoho zástupce.

Stanislav Kopecký krátce po svém zvolení Deníku sdělil, jaké jsou jeho hlavní priority v křesle starosty. „Jednou ze základních priorit je momentálně dát do kupy rozpočet města, na to máme opravdu velice málo času,“ přiznal a k dlouhodobějším plánům řekl:

„Je to samozřejmě bytová výstavba, kdy naše strana preferuje výstavbu bytových domů v ulici Bohuslava Martinů. Ale budeme rádi, když se najdou i investoři, kteří by šli do výstavby třeba v ulici Dolní Brána, nebo Bezručova. Dále je to pak řešení dopravní situace. Ať je to zprůjezdnění Jeremenkovy ulice nebo systémové řešení parkování ve městě.“

Ilustrační foto
Stavba mostu uzavře na Novojičínsku hlavní tah I/48

Do opozice usedla po osmi letech v Novém Jičíně ČSSD a začala hned aktivně. Její zastupitelé kritizovali výši platu pro neuvolněného 3. místostarostu Marcela Brože s tím, že jeho předchůdce Pavel Rozbroj (ČSSD) měl plat o několik tisíc nižší a navrhli snížení mzdy.

Koalice ale prosadila svůj návrh. Sociálním demokratům členové ANO připomněli, že v technických službách města vytvořili dříve pozici právě pro Pavla Rozbroje, který v ní působí dodnes. „O tom bych tady dneska vůbec nechtěl mluvit,“ ukončil debatu nový starosta Kopecký.

Debatovat se bude živě ale ve čtvrtek 20. prosince, kdy se uskuteční první zasedání novojičínských zastupitelů.

Zástupce staniční sestry Michaela Kučerová s novým ultrazvukem.
S diagnostikou nádorů pomáhají nové ultrazvuky