Zdá se, že předsedu Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu a starostu obce Trojanovice Jiřího Novotného čeká další schůzka s čelním představitelem naší země. Trojanovický starosta chce současného premiéra, stejně jako jeho předchůdce, seznámit s problematikou Dolu Frenštát, který je provozně navázán na, v současné době tolik diskutovaný Důl Paskov.

Důvodem schůzky, o kterou Jiří Novotný v podělí 23. září úřad vlády požádal, je skutečnost, že ani on, ani představitelé sdružení, jež zastupuje 200 tisíc obyvatel 32 měst a obcí, netuší, jaké kroky hodlá stát podnikat v případě zmíněného frenštátského dolu. „Máme obavy, aby současní představitelé státu nenavázali na své předchůdce, kteří svým laxním přístupem způsobili, že stát nebyl schopen ze svého nerostného bohatství profitovat," nechal se slyšet trojanovický starosta.

Důvody

Vzápětí nezapomněl připomenout, že sdružení na tento problém již nějaký čas poukazovalo. „Pokud stát nechce v budoucnu, třeba za třicet čtyřicet let, řešit stejný problém, jaký dnes řeší v Paskově, tak se k těžbě uhlí na Frenštátsku musí nějak postavit. Není lepší doba než tato, kdy může dobývací prostor a uhlí vzít pod sebe," myslí si Jiří Novotný a vysvětluje důvody: „V budoucnu, kdyby bylo potřeba, může udělat tender a stanovit nové podmínky, na kterých vydělá, a ne prodělá. V současné době se totiž stalo to, že stát na uhlí prodělává a jediným, kdo vydělává, je těžař. Přestože existuje platná legislativa, nikdo nebyl schopen vybrat peníze, které by se teď hodily na restrukturalizaci regionu, třeba i na útlumovou těžbu."

Požadavky

Požadavky, s nimiž chtějí zástupci sdružení před premiéra předstoupit, jsou jasné. Předejít tomu, aby se s nerostným bohatstvím pod Frenštátem dále kupčilo. „Jedná se o nerostné bohatství pro vzdálené budoucí generace, neboť průvodní jevy dobývání nebo těžebního průzkumu přímo ohrožují nejen značku Beskydy, ale také budoucnost největších zaměstnavatelů regionu, kteří stojí na dobývacím prostoru. Jedná se o závody Siemens a Continental, jež zaměstnávají přes 3000 lidí a další stovky v návazných firmách," uvedl Jiří Novotný.

Předseda i členové sdružení věří, že se k premiérovi v krátkém čase dostanou a problematikou těžby uhlí na Frenštátsku jej blíže seznámí. „V minulosti jsme se už sešli s Janem Fišerem, Miroslavem Topolánkem nebo Jiřím Paroubkem, takže očekávám v brzké době reakci na náš dopis a schůzku," dodal na závěr Novotný.