Poklidný život, za kterým se desítky obyvatel jedné z místních částí města Kopřivnice stěhovaly, je minulostí. Již několik měsíců musí denně řešit to, jak a kudy se dostanou do zaměstnání, do obchodu či k lékaři, o pár hodin později zase nejvhodnější a nejbezpečnější trasu, po níž se dostanou domů. Důvodem jsou stavební práce na projektu Odkanalizování vybraných měst a obcí Novojičínska.

„Už téměř rok nám tady budují kanalizaci. Dostupnost, dopravní situace i hygienické podmínky byly celou dobu otřesné, ale dnes už to hraničí s omezováním svobody pohybu," popsala současnou situaci Zuzana Dvořáková. Podle jejích slov je vozovka uprostřed Lubiny oboustranně uzavřena a v cestě navíc stávají těžké stroje. „Jsou tady dvě stavby probíhající současně. Zatímco na jednom konci rozšiřují zatáčku, na druhém se staví kanalizaci. Výsledkem je to, že my, co bydlíme uprostřed, nemáme kudy jezdit," vysvětlila obyvatelka Lubiny.

Nejpalčivějším problémem jsou denní cesty auty. Ani Zuzana Dvořáková s rodinou, ani desítky sousedů nemohou užívat jindy Místostarosta Jaroslav Šula je se všemi problémy seznámen a terén dvakrát týdně kontroluje. Dočasné problémy podle něj přinesou ovoce v podobě nové kanalizace a silnice.  dostupnou cestu. Na řadu tak musela přijít jiná alternativa. I ta má ovšem hned několik ale. „Klasická vozovka se použít nedá, a tak abychom se vůbec někam dostali, máme dvě možnosti. Buďto můžeme jet přes pole, které je ale za deště téměř nesjízdné, anebo přes soukromý les. To je ale nezákonné," uvedla Zuzana Dvořáková a pokračovala: „O tom, že si to nevymýšlíme a vážně je tady něco v nepořádku, svědčí i situace z konce týdne, kdy sousedé volali sanitku. Bylo jim řečeno, že si nemocnou babičku mají příště do nemocnice zavézt sami, protože saniťáci sem po tak hrozném terénu už příště nepojedou."

S problémy v Lubině jsou kopřivničtí radní seznámeni. Místostarosta Jaroslav Šula, který má jak výstavbu kanalizace, tak tuto místní část na starosti, situaci vnímá jinak. „Zmíněná omezení se týkají oblasti, s budování kanalizační sítě tady od dubna do července sekundárně probíhá rozšíření komunikace a vybudování nového chodníku," uvedl místostarosta Šula s tím, že důvodem nebývalého stavebního ruchu je zvýšení bezpečnosti průjezdu vozidel a pěších občanů po této komunikaci v nepřehledném úseku. „Všem občanům v této části Lubiny byla věc vysvětlena a byli požádáni o shovívavost s průjezdností po dobu obou staveb. Podle plánu stavby kanalizace bude tento úsek zprůjezdněn koncem června, celá trasa pak do poloviny července," doplnil místostarosta vzápětí.

Jedna z cest, po které se obyvatelé místí části města Kopřivnice dostávají do práce, obchodu, k lékaři. Problém nastane, když začne pršet.  Přestože Jaroslav Šula o problémech ví, protože podle svých slov Lubinu dvakrát týdně navštěvuje, při kontrolách, tvrdí, že přinesou své „ovoce": „Věřím, že obě investiční akce přinesou občanům Lubiny zpříjemnění podmínek bydlení a bezpečný průjezd do svých obydlí nad oblastí Velová." Dvořákovi to ale vidí o mnohem černěji. „Naše osudy asi netrápí nikoho. S panem Šulou jsem o všem mluvila, ujišťoval mě, že celou situaci pořeší, ale jediné, co se zatím změnilo, je to, že už se nedá projet ani tam, kde to ještě minulý týden možné bylo," uzavřela situaci rozčilená obyvatelka.