„Vedení firmy nám upřesnilo zmatek kolem jejich respektování nařízení rozhodnutí Stavebního úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm, který začátkem června rozhodl o odstranění černých staveb, proti kterému se OKD odvolalo. Firma uvedla, že budou respektovat až rozhodnutí soudu," řekl Deníku starosta obce Trojanovice Jiří Novotný. Zároveň dodal, že podobné schůze do budoucna nejspíš budou mít stejný výsledek - věc se nikam neposune.

„Nikdo z nás neustoupí od svého postoje. Naznačili jsme, že by si firma mohla budovat důvěru regionu tím, že těžní věže zakonzervuje a jámy zasype. Pro toto opatření ale nemají vůli," dodal starosta.

Vedení OKD uvádí, že o nijak mimořádnou schůzku nešlo. Se zástupci měst a obcí, ve kterých mají své provozy, jednají pravidelně.

„Proti rozhodnutí stavebního úřadu ve Frenštátě jsme se v řádném termínu odvolali. Správní řízení zatím není pravomocně ukončeno, takže není vhodné situaci jakkoliv podrobněji komentovat," uvedl tiskový mluvčí OKD Vladislav Sobol. Podle jeho slov firma i nadále nemá zájem těžit černé uhlí.

„Naše stanovisko k situaci ohledně Dolu Frenštát zůstává neměnné. Firma na Frenštátsku neusiluje o těžbu uhlí, ale o důkladný průzkum ložiska. Z technického hlediska i z pohledu legislativy jde o naprosto odlišné procesy, tento průzkum by němel žádný vliv na povrch ani kvalitu života lidí v mikroregionu," uzavřel Sobol.