Sobota 5. prosince toho byla důkazem. Štramberkem se procházely desítky lidí, mnozí se zastavovali u výkladů obchodů nebo u rodinných domů a prohlíželi si tam vystavené betlémy.

Lidé demonstrovali 6. prosince 2020 proti vládním protiepidemickým opatřením.
Mikuláš, svařák, demonstrace. Ministr zdravotnictví má strach z dění v Praze

Akci podpořilo město Štramberk, ale jak pro Deník uvedla Barbora Valná, vedoucí oddělení kultury, sportu, volného času a cestovního ruchu Městského úřadu Štramberk, s nápadem přišli manželé Jurákovi, kteří provozují ve Štramberku Vánoční chalupu.

„Oslovili nás už začátkem roku, to jsme ještě netušili, co nám všechno způsobí covid. Tak jsme se k té akci rádi přidali. Oni si vytipovali výlohy a okna, aby v nich betlémy vystavili. Některé jsou v majetku pana Juráka, jiné jsou od místních obyvatel,“ doplnila Barbora Valná a připomněla, že kdysi ve Štramberku pravidelně bývala výstava betlémů. Tato akce na tuto tradici může navázat. „Udělali jsme tomu propagaci a jsem ráda, že k té spolupráci došlo,“ dodala Barbora Valná.

Stodolní ulice 4. prosince 2020 v Ostravě. Policie kontroluje uzavření vnitřních prostor po 22:00 hodině, díky vládním opatřením k zamezení šíření koronavirového onemocnění COVID-19.
Předvánoční pařba na Stodolní v Ostravě. Legenda opět ožila. Někde jeli přes čas

Na webových stránkách Štramberka je seznam objektů, kde jsou betlémy vystavené, a také je tam mapka. Kromě těch v seznamu jsou ale za okny některých domů k vidění i další betlémy, které si tam obyvatelé vystavili sami. Netradiční výstava betlémů, která začala 1. prosince, potrvá do 2. února.