Mysleli jste, že na Štramberské Trúbě již není co vylepšovat? Tamní provozovatelé vás přesvědčí o opaku. Před několika dny slavnostně představili novinky, které mají za úkol návštěvníkům oblíbené památky pobyt ještě více zpříjemnit a zatraktivnit.

O co konkrétního se jedná? V areálu přibyly vícejazyčné poutavé cedule s popisem výhledů ze štramberské dominanty, ale také nové stoly a lavice, na kterých si lidé mohou odpočinout, nebo nová expozice v polské a anglické jazykové mutaci. Na nové vybavení památky, která je druhou nejnavštěvovanější v Moravskoslezském kraji, provozovatelé získali dotaci ve výši dvě stě tisíc korun.

Každoročně zavítá na Trúbu zhruba dvě stě tisíc návštěvníků. O rozvoj areálu se v současné době stará občanské sdružení Rytíři hradu Štramberk, které už v minulosti realizovalo řadu investic. Ty zahrnovaly například opravy oprýskaných omítek nebo vybělení čtyřicetimetrové věže. „Realizace projektu Genius loci 2013, který jsme před několika dny úspěšně dokončili, usnadní návštěvu hradu, zejména pak seniorům, a všem návštěvníkům více přiblíží jeho historii. Nové vybavení navíc odpovídá současnému způsobu využívání hradu a potřebám turistů, odborníků i obyvatel města Štramberk, kteří na Trúbu také často zavítají," uvedl ke změnám Tomáš Harabiš, jenž je předsedou občanského sdružení Rytíři hradu Štramberk.

Dokončením projektu vznikla ve druhém turisty v kraji nejvíce vyhledávaném místě nová „Cesta do paměti hradu Štramberk". Ta návštěvníkům přinesla nové zajímavosti související s místem, které se rozhodli navštívit. „Pro lepší přehled a orientaci jsme navíc připravili malého Průvodce cestou do paměti hradu Štramberk, který je na požádání k dispozici zcela zdarma v pokladně Jaroňkovy útulny pod Trúbou," doplnil informaci Tomáš Harabiš.

Původ hradu Štramberk není zcela znám, nejpravděpodobnější se zdá jeho založení šlechtickým rodem Benešoviců. Hrad začal postupně chátrat už od 16. století. V roce 1783 se zřítila přední část hradu a zdivo bylo rozebráno na stavební materiál. Začátkem minulého století byla válcová věž Trúba zastřešena a upravena na rozhlednu podle návrhu architekta Kamila Hilberta.