Zdatnější účastníci vyrazili na dálkový pochod až z Ostravy měřící 53 kilometrů, o šest kilometrů kratší trasu pak vůbec poprvé absolvovali cyklisté a koloběžkáři, kteří vyjeli z Bělského lesa. Startovalo se ale také z Frýdku-Místku nebo z Kopřivnice. „Z Frýdku-Místku se mohli lidé vydat na trasu dlouhou dvaatřicet kilometrů,“ uvedl za organizátory Rostislav Bažanowski s tím, že zbývající trasy vedly z Kopřivnice.

„Tou nejdelší byl okruh Lašskou bránou Beskyd, který měřil 37 kilometrů, trasa přes Hukvaldy měřila 29 kilometrů, 14 kilometrů měla trasa přes Červený kámen, sedm kilometrů vedlo přes Bílou horu a ta nejkratší šestikilometrová byla pro kočárky přes Paseky,“ přiblížil jednotlivé úseky pochodu Rostislav Bažanowski a dodal, že největší zájem byl o trasu přes Červený kámen, kterou absolvovalo 613 turistů z celkového počtu 3014 účastníků. Ti za svůj statečný výkon obdrželi v cíli medaile a také občerstvení v podobě nápoje a domácí klobásy.

Akci si pochvalovali nejen účastníci, ale také štramberský starosta David Plandor. „Jsem moc rád, že organizátoři dokázali do Štramberka nalákat tolik lidí. Naše město žije z turistického ruchu a tohle je ideální příležitost pro naše drobné podnikatele a živnostníky, jak si přivydělat nad běžný rámec,“ poznamenal.

PŘÍŠTÍ ROČNÍK OPĚT V KVĚTNU

Přestože je letošní Štramberský Jasoň za námi jen pár dní, pořadatelé už nyní vědí, kdy se uskuteční jeho další ročník. Bude to opět třetí květnovou sobotu 18. května příštího roku. A podle slov hlavního organizátora může být účast na třetím ročníku ještě mnohem větší. „Štramberský Jasoň měl mezi lidmi obrovský ohlas. Příští rok chceme zkvalitnit zejména výdej občerstvení v cíli a také zvýšit počty mobilních toalet. Pravděpodobně také uzavřeme náměstí ve Štramberku automobilové dopravě, protože účast na akci může dosáhnout až pěti tisíc lidí,“ plánuje Rostislav Bažanowski. Podle něj má projekt podpořit zejména čtveřici měst Lašské brány Beskyd, a to konkrétně Kopřivnici, Příbor, Hukvaldy a Štramberk.

Vizualizace budoucí podoby komunitního centra v Kopřivnici.
Kopřivnice bude mít nové komunitní centrum