Dávná hrozba elektrárny se stala v Blahutovicích, místní části Jeseníku nad Odrou, znovu často diskutovaným tématem. Obavy u obyvatel zažehl fakt, že vláda v pondělí 20. července odsouhlasila nový návrh Politiky územního rozvoje (PÚR) 2008, který v sobě skrývá klauzuli o možnosti postavení elektrárny na katastrálním území obce.

Pro Blahutovické to však není žádnou novinkou. O elektrárně se zde hovořilo již před asi třiceti lety. „Tehdy následoval odliv obyvatelstva. Nyní, když byla před několika lety zrušena stavební uzávěra, viděli lidé v Blahutovicích perspektivu a začali se vracet,“ sdělil předseda osadního výboru Jiří Kočiš a dodal, že právě výstavba elektrárny v okolí Hrabětického lesa by znamenala pro obec katastrofu. „Faktem zůstává, že pokud se někde v Praze rozhodne o jaderné elektrárně na severní Moravě v Blahutovicích, nás se ptát nikdo nebude,“ uzavřel Kočiš.

Ministerstvo pro místní rozvoj však upozornilo, že takové obavy jsou v současné době liché. „Ministerstvo průmyslu a obchodu má v souvislosti se záměrem Blahutovice úkol, a to prověřit účelnost a reálnost rozvojového záměru, včetně případné plochy pro umístění vodní nádrže,“ potvrdila tisková mluvčí ministerstva Kateřina Jegorovová. Podle Ekologického právního servisu tento fakt poukazuje na možnost vystavění jaderné elektrárny. „Přestože plán výslovně neříká, že má jít o jadernou elektrárnu, vyplývá to mimo jiné z toho, že obsahuje území pro vodní nádrž, která bude zdrojem chladicí vody,“ varují ekologové ve svém provolání. Ministerstvo průmyslu a obchodu bude v plnění tohoto úkolu spolupracovat s ministerstvem zemědělství, ministerstvem životního prostředí, s dotčenými správními úřady a příslušnými kraji.

Pro Blahutovice znamená návrh PÚR 2008 územní ochranu, která zamezí dalšímu rozvoji ve vytypované lokalitě. „Pokud se prokáže nemožnost lokalizovat příslušný záměr na území, bude jeho ochrana při nejbližší aktualizaci PÚR 2008, nejpozději do čtyř let, přehodnocena,“ dodala Jegorovová.

Možnost výstavby elektrárny se nelíbí ani sousední obci Hrabětice, taktéž místní části Jeseníku nad Odrou. „Hrozba je to také pro Hrabětický les a ekologickou stabilitu. Dostali jsme Zelenou stuhu (ekologická cena – Pozn. red.) a chtěli bychom v tom pokračovat, protože je důležité tuto krajinu stabilizovat. Elektrárnou by veškerá naše práce padla vniveč,“ usoudil předseda osadního výboru Hrabětic Miroslav Jurčák. Právě v Hrabětickém lese se v současnosti nacházejí tři druhy hub a osm druhů ptáků, zapsaných v Červené knize. Les sám je starý bezmála čtyři sta let a místní usilují o zapsání některých jeho částí jako kulturního dědictví a něktrých jako přírodní památky. „Dokud budeme mít sílu, budeme veškeré snahy o výstavbu odborným způsobem napadat a nedopustíme, aby zde elektrárna stála,“ řekl s odhodláním Jurčák.