Málokdo věřil, že betonový objekt, který se v Kopřivnici nachází v těsném sousedství místního domu s pečovatelskou službou, bude někdy sloužit účelům, ke kterým byl postaven. Budova mnoho let chátrala a mnozí Kopřivničané měli za to, že ji město nechá strhnout.

Úterý 1. listopadu však všechny přesvědčilo o opaku. Ze stravovny, která během letošního roku prošla jak finančně, tak stavebně náročnou rekonstrukcí, se začala linout vůně prvních jídel. V objektu byl oficiálně zahájen provoz, respektive jeho první fáze. „V té bude stravovna každý všední den produkovat zhruba sto sedmdesát pět obědů. Strávníci si budou moci vybrat ze dvou jídel, vhodných například i pro diabetiky. Mimoto se zde bude vařit také bezlepková dieta, o kterou je ve městě zájem,“ potvrdila informace kopřivnická tisková mluvčí Lucie Petříčková.

Jídlo ochutnají nejen senioři

Jídlo z moderní stravovny budou moci ochutnat nejen kopřivničtí senioři, ale v budoucnu také například žáci z místních základních škol. „Nová služba není určena pouze seniorům, ale využít ji může každý zájemce ve městě. Jednorázové odběry stačí objednat telefonicky, a to nejpozději den předem,“ uvedla Eva Mündleinová ze Střediska sociálních služeb města Kopřivnice, které novou stravovnu provozuje, s tím, že cena oběda je 61 korun a jídlo je možné konzumovat přímo v nové jídelně, nebo si jej ve vlastním jídlonosiči odnést domů. „K doposud realizovanému rozvozu obědů seniorům později přibude také dodávka bezlepkové stravy do místních škol,“ doplnila informaci Müdleinová.

Tak velká stravovna, která se bude starat jak o potřeby seniorů, tak ve stravě nějakým způsobem omezených dětí, je na Novojičínsku víceméně unikátem. Ve většině novojičínských měst domy s pečovatelskou službou své vlastní vývařovny nemají a jídlo pro seniory zajišťují školní jídelny.

Bude se vařit i pro celiaky

Také možnost objednání speciálních obědů pro děti s bezlepkovou dietou či strava pro diabetiky jsou na Novojičínsku ojedinělé. Jen málokterá jídelna či vývařovna je ve své nabídce velkým či malým strávníkům nabízí.

„Syn trpí bezlepkovou dietou odmala. Zatímco ve školce se to s obědy po domluvě s kuchařkami ještě dalo nějak zvládnout, po nástupu do školy nastal problém. S jídelníčkem mu nikdo vstříc nevyšel, protože na takové případy nejsou zvyklí, a z domu si jídlo do kuchyně na ohřátí kvůli hygienickým předpisům taky nosit nesměl,“ svěřila se se svou zkušeností maminka osmiletého kopřivnického školáka. „Možnost objednat synovi jídlo z jídelny, u kterého budu vědět, že je v něm přesně to, co má, proto rozhodně vítám,“ dodala.

Přestože již nyní je kapacita obědů, které ve stravovně připraví, dosti velká, město nevylučuje možné navýšení. „Startovací model provozu byl vytvořen na základě důkladné analýzy a průzkumu mezi stávajícími i potenciálními klienty. Navýšení počtu jídel nebo jiné změny nevylučujeme, nicméně jejich případná potřeba se ukáže až během samotného provozu,“ uvedla Jana Klímová z kopřivnického odboru sociálních věcí s tím, že maximální kapacita stravovny je koncipována tak, aby vyhovovala potřebám budoucího domova pro seniory.

Výstavba kopřivnické stravovny trvala přesně rok a byla první etapou projektu Domov pro seniory v Kopřivnici. Přestože město na ni mělo vyhrazeno čtyřicet milionů, nakonec vyšla stravovna na šestatřicet milionů korun. Druhou etapou zmíněného projektu bude výstavba lůžkové části, jejíž náklady se odhadují na více než sto milionů. „Město proto již požádalo o dotaci, ale o jejím přidělení zatím nebylo rozhodnuto,“ dodala na závěr mluvčí Petříčková.