Až dvacet let starý „arzenál“ Technických služeb Nový Jičín nahrazuje nový, což má přinést nejen efektivnější práci, ale také ekologičtější provoz. Aktuálně tato příspěvková organizace města zakoupila malý sklápěč na svoz bioodpadu, ramenový nosič kontejnerů a menší nákladní auto, které bude využíváno k instalaci dopravního značení.

MNOHAMILIONOVÁ INVESTICE

„Tato tři vozidla byla v elektronické aukci vysoutěžena za pět milionů korun. Celkem však technické služby v letošním roce investují do nových zařízení 11,5 milionu korun,“ informovala mluvčí Nového Jičína Marie Machková.

K tomu již řadu měsíců pracovníkům městské organizace slouží nová vysokozdvižná plošina, sekačka na trávu či termokontejner na převážení asfaltu. Doplnit má všechny tyto stroje ještě v letošním roce zařízení na likvidaci plevele horkou vodou. „Nyní jsme koupili nový třístranný sklápěč. Středisko zeleně ho bude využívat ke svozu dřeva, větví a různého materiálu. Na jaře jím bude rozvážet rostliny k výsadbě do záhonů. Výhodou je, že auto je sedmimístné, takže oproti staré multikáře přepraví více osob do lokalit ve městě, kde budou aktuálně pracovat,“ uvedl ředitel technických služeb Václav Bukovský s tím, že další novinkou je hákový nosič kontejnerů.

KH Kopřivnice – HC Dukla Praha 34:32
Bravo! Extraligová Kopřivnice doma srazila Duklu Praha

Ten má k dispozici středisko komunikací a uveze až pět tun nákladu. Sloužit bude k osazování nových dopravních značek a k nástřiku vodorovného značení na vozovkách.

Třetí nově pořízené auto už vozí v kontejneru bioodpad ze zahrádek. Vozidlo je možné využít i k zimní údržbě města.

„Lze na něj přimontovat radlici a nádobu pro rozstřik soli. Díky svým rozměrům a hmotnosti může vjíždět i na chodníky, aniž by je poškozovalo,“ dodal Václav Bukovský.

Ne všechna stará vysloužilá technika skončí ve šrotu, některé stroje město ještě prodá. „Nejde nám jen o omlazení vozového parku, ale také o snížení emisí výfukových plynů a nákladů na opravy. Řada strojů, se kterými pracujeme, byla vyrobena před dvaceti lety,“ řekl pracovník technických služeb a zároveň místostarosta Pavel Rozbroj. Vysloužilou techniku, která je ještě funkční, městská organizace prodává prostřednictvím internetového portálu. „Za poslední rok se této techniky prodalo za více než půl milionu korun. Některé kusy už ovšem dosloužily a končí v ekologické likvidaci,“ dodal Pavel Rozbroj.

Mluvčí města na závěr dodala, že do všech aut a dalších prostředků nechává vedení technických služeb postupně montovat GPS lokátory, aby organizace měla přehled o pohybu vozidel a jejich využití.

Moravian Open 2017.
Discgolfový Moravian Open se vydařil